Prihod na poštanskom tržištu 523 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2022. u 09:01
Pismovne pošiljke bilježe pad s jednim od dosad najnižih zabilježenih udjela od 79 posto/D. Jaramaz/PIXSELL

U odnosu na prethodno tromjesečje prihodi su veći za 6,3 posto dok su prema istom razdoblju prethodne godine rasli za 10,2 posto.

Pozitivna kretanja na tržištu poštanskih usluga u Hrvatskoj nastavljena su i u drugom tromjesečju 2022. te je ukupni prihod iznosio 523 milijuna kuna, priopćila je jučer Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). U odnosu na prethodno tromjesečje prihodi su veći za 6,3 posto dok su prema istom razdoblju prethodne godine rasli za 10,2 posto.

Rezultatu su prvenstveno doprinijele usluge s većom, dodanom vrijednosti i veći broj tih usluga jer se ukupan broj poštanskih usluga ipak smanjio. Tako je u drugom tromjesečju preneseno 8,2 milijuna paketa što je 5,5 posto više nego u prethodnom tromjesečju i 12,6 posto više nego lani.

Za razliku od paketa, pismovne pošiljke bilježe pad s jednim od dosad najnižih zabilježenih udjela u ukupnom broju obavljenih usluga, koji je polovicom godine iznosio 79 posto. Smanjenjem broja pismovnih pošiljaka i udjel univerzalne usluge prvi put je pao ispod 50 posto. U međunarodnom prometu broj usluga bio je veći za 11 posto.

Broj davatelja poštanskih usluga nije se mijenjao te je polovicom godine i dalje bilo njih 24. Najveći davatelj je HP-Hrvatska pošta s udjelom od 87 posto po broju obavljenih usluga i 58,3 posto u ukupnim prihodima.

Komentirajte prvi

New Report

Close