Pričekajte s kupnjom automobila, objavljen je datum primjene nižih trošarina

Autor: Poslovni.hr , 06. siječanj 2018. u 20:00
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zakon je stupio na snagu, no još uvijek se čeka Vladina uredba – bez koje nema nove računice. A istovremeno čekaju i kupci kao i prodavači automobila.

Vlada je najavila – početkom 2018. smanjit će se trošarine na automobile. Zakon je stupio na snagu, no još uvijek se čeka Vladina uredba – bez koje nema nove računice. A istovremeno čekaju i kupci kao i prodavači automobila. 

U salonu rabljenih automobila prodaja je išla sasvim dobro, sve dok u Vladi nisu najavili da će početkom 2018. smanjiti trošarine. Kupci su otad u niskom startu, objavio je RTL.

"Ljudi su nakon te najave počeli kalkulirati i na neki način počeli čekati što će se dogoditi, kad se dogodi, u kojem iznosu će nešto biti smanjeno i na koji način", komentirao je trgovac rabljenim vozilima Bruno Svečak.

Vlada je Zakon promijenila, no Uredba koja donosi novi izračun trošarina – još uvijek se čeka. S manjim trošarinama, pojeftiniti bi trebali i novi i rabljeni automobili iz uvoza.

Na čekanju je očito i prodaja novih automobila jer iako je tržište na godišnjoj razini raslo, prema podacima Promocije Plus samo kad se gleda prosinac 2017. – prodano je 1300 automobila manje nego u istom razdoblju 2016. 

Iz Ministarstva financija poručuju: "Sve je po planu"

"Uredba o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila je u fazi izrade te se očekuje njezino usvajanje i stupanje na snagu", stoji u priopćenju Ministarstva financija – Carinske uprave.

Od samog ministra financija Zdravka Marića  stigla je potvrda da će uredba biti Vladi u četvrtak, a odluka na snagu stupa u petak.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close