Prevlaka riješena – uskoro kreće gradnja turističkog kompleksa

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 06. lipanj 2016. u 14:00
Ministar Marić i predstojnik DUUDI-ja Tomislav Boban očekuju od privatizacije 2,6 mlrd. kuna/D. Višnjić/PIXSELL

Obvezujuće ponude za Petrokemiju dali su PPD i Borealis te Ina, slijedi odluka o strateškom partneru.

Nakon što je prošli tjedan uspješno prodan 20 postotni udjel u Končaru mirovinskim fondovima, Državni ured za upravljanje državnom imovinom najavljuje skore nove prodaje tvrtkama kojima je strateški partner neophodan, poput Badela i Petrokemije, ali u prvome redu je cilj oživjeti mrtvi kapital od zapuštenih zemljišta do vojarni.

Kako nam potvrđuje  predstojnik DUUDI-ja Tomislav Boban, imovinsko pravna kočnica zemljišta na našem najjužnijem poluotoku Prevlaci više ne postoji, te će se ubrzo krenuti u realizaciju  gradnje turističkog kompleksa koja je ideja iznesena još u devedesetim godinama. Kaže i da postoji interes za vojarnu Šepurine kod Zadra, te Muzil i Saccorgianu.Uskoro bi se trebala i realiziati prodaja udjela u Croatia osiguranju, za što je pismo namjere već stiglo od Adrisa, turističkim tvrtkama – Imperialu i Maestralu, za koje su neki od potencijalnih ulagača otkupili natječajnu dokumentaciju, pa se i očekuje, kaže Boban, da će biti dostavljene obvezujuće ponude te prodajom udjela u Sunčanom Hvaru.

Plan države je ove godine kroz prodaju dobiti oko 2,6 milijardi kuna. "Bio bih sretan kada bi krenuli s prodajom državnih stanova i poslovnih prostora. U tijeku su razgovori s poslovnim bankama, preko kojih bi se obavljao otkup stanova od osoba koji su u njima u petogodišnjem najmu, a riječ je o tzv. povlaštenim najmoprimcima. Takvih je 3.600 stanova. Procjena je da za stanove možemo dobiti oko 1,2 milijardi kuna, a za poslovne prostore kojih je oko 1000 i garaže oko 600 do 700 milijuna kuna. No prije nego što to napravimo moramo izraditi za svaki stan energetski certifikat" kaže Boban.

Najavljuje kako će se u utorak sastati svi najvažniji vjerovnici Badela 1862, kako bi se postigao dogovor vezan za otpis duga i duga nastalog nakon što je otvorena predstečajna nagodba u Badelu, odnosno, kaže,  kako bi se definirali svi uvjeti, jer situacija prije nego što se objavi poziv za obvezujuće ponude mora biti čista. Za Badel ima četiri neobvezujuće ponude, a prednost će imat oni, kaže Boban, koji će imati dogovor s bankama. Meteor grupa primjerice ima uz pismo potpore banke i pismo potpore Konzuma. Ovaj tjedan će se i pristupit odluci o novom strateškom partneru u Petrokemiji, a obvezujuće ponude su predali PPD zajedno s Borealisom te Ina.

Komentirajte prvi

New Report

Close