‘Prevara se nije mogla dogoditi, a da netko u Ini ne primjeti’

Autor: Poslovni dnevnik , 09. studeni 2022. u 15:01
Damir Vanđelić/P.Macek/PIXSELL

Iskaz jučer na sjednici saborskog Antikorupcijskog vijeća vezano uz milijardu kuna tešku aferu u Ini dao nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora u toj kompaniji Damir Vanđelić.

Što se tiče zarade na trgovanje plinom i korporativne upravljanja, mogu vam objasniti kako se to moglo dogoditi bez da nadzorni sustavi Ine to primijete.

To se nije moglo dogoditi! Postoje ozbiljni sustavi kontrole. Škugor je imao svojeg nadređenog, koji je imao svojeg nadređenog. On je sigurno imao brojne upite. Počinjena prevara nije mogla proći neopaženo u Ini. Pitanje je samo tko je to mogao zatomiti”.

Dio je to iskaza kojeg je jučer na sjednici saborskog Antikorupcijskog vijeća vezano uz milijardu kuna tešku aferu u Ini dao nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora u toj kompaniji Damir Vanđelić. Ponovio je kako je Vlada već 2016. bila upoznata s neusklađenosti Ine i Mola.

“Kad sam preuzimao poziciju predsjednika NO-a, dobio sam u dokumentu svojeg prethodnika rečenicu u kojoj stoji da se Inom ne upravlja sukladno hrvatskim zakonima”, istaknuo je. Rekao je ikako smatra da je i hrvatski zakonodavni okvir dovoljno dobar za korporativno djelovanje. Kompanije poput Ine imaju dobre sustave koje sprječavaju prijevare, napomenuo je.

“Nakon što je izbila afera, bilo je za očekivati da će Hanfa izvršiti pregled. Pitanje je tko je pokrovitelj? Možda smo pokrovitelja mogli otkriti da smo pustili novac u Švicarsku i vidjeli tko će onda doći po njega”, kazao je, ali i ustvrdio kako vjeruje da su interne kontrole Ine primijetile da se nešto događa i da su obavijestili nadređene.

“Mislim da je spoznaja unutar Ine postojala, a zašto se Inas time nije obračunala, to će se saznati”, naveo je i istaknuo da je netko trebao primijetiti da se nešto čudno događa, a potom dodao: “Strane banke su primijetile da se nešto čudno događa po računima nekim klijentima i one su to izvijestile. Žao mi je što to nije prije vidjela Porezna jer su sigurno neki imali i prije sumnjive transakcije”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close