Presuda protiv Istraturista u korist NLB-a Pandorina kutija?

Autor: Suzana Varošanec , 08. prosinac 2014. u 22:00
NLB-u je priznat status tužitelja za potraživanja Ljubljanske banke/HaloPix/PIXSELL

Iz presude Istraturistu vidi se da se na našim sudovima mogu rješavati potraživanja na osnovi kredita…

Pitanje nevraćenih kredita koje su hrvatske tvrtke dobile od Ljubljanske banke (LB) u vrijeme SFRJ nije stavljeno ad acta, štoviše ovaj slučaj još je aktualan i o tome raspravljaju hrvatski sudovi.

Da je tako potvrđuju konkretni slučajevi u kojima su i donesene presude u korist Nove Ljubljanske banke (NLB). Priznat joj je ne samo status tužiteljice za potraživanja LB-a prema tvrtkama u Hrvatskoj, nego su na temelju toga omogućeni i ostali pravni mehanizmi za naplatu duga za kojise sudski utvrdi da je nesporan. Pritom se, prema našim izvorima, dosuđuju i ovrhe kojima je cilj povrat novcaNLB. Postoji navodno više presuda u korist te banke, tvrde upućeni. Jedna od njih (u posjedu Poslovnog dnevnika) može biti ilustrativna za pitanje plaćanja dugova koji stižu na naplatu 'sporovozno', ali neupitno. Pokazuje se u ovim slučajevima da se dugovi moraju plaćati.

To je ujedno i loša vijest za tvrtke koje su uzele kredit od LB, a dobra za NLB. Zanimljivo je i da je bez medijske pompe, i to prije nekoliko godina, u Hrvatskoj nastupio jedan odlučujući trenutak u važnom postupku u kojem je NLB tužio Istraturist iz Umaga. Naime, NLB-u je u Hrvatskoj priznat status pravnog sljednika LB-a, iako valja navesti i određene posebne okolnosti. Ova pravna bitka nije bila nimalo laka, a ni kratkotrajna.U konkretnom slučaju, prije nego što je NLB bila prisiljena zatražiti pravnu intervenciju Vrhovnog suda Republike Hrvatske u zaštiti svojih prava u revizijskom postupku, ona je trajala godinama. Imala je različite faze i preokrete: od presuda koje se međusobno razlikuju za 180 stupnjeva  pa do pogrešne primjene materijalnog prava nižih sudova, što je konačno ispravljeno revizijskom presudom.

Pobjeda NLB-a, dakle, na najvišoj sudskoj instanci u Hrvatskoj tiče se potraživanja po kreditima koje je LB banka dala Istraturistu, a iznos glavnice nešto je veći od 42 milijuna kuna. Iz presude je vidljivo i da je na hrvatskim sudovima moguće rješavati potraživanja na osnovu kredita koje je davala LB za vrijeme trajanja bivše države. Inače, spor se vodio zbog neotplaćenih novčanih sredstava po kratkoročnom kreditu od 26. ožujka 1991., kao i s osnova ugovora o kreditu za stalna obrtna sredstva od 3. lipnja 1991., dakle, uoči proglašenja nezavisnosti Slovenije, kao i Hrvatske.

Iako je sama presuda pokazatelj da se postupci vode i da hrvatski sudovi o tome meritorno odlučuju, trenutno je nepoznanica hoće li se ta tema naći na stolu tijekom razgovora na političkoj razini između predstavnika dvaju vlada, slovenske i hrvatske. Neslužbeno se doznaje da je na današnjem trilateralnom sastanku u Opatiji (Milanović-Cerar-Faymann) neće biti ni na marginama. Što se pravnih tumačenja tiče, može se čuti da je sud u Strasbourgu u jednom predmetu već utvrdio da su filijale LB prikupljale novac u SFRJ otpremajući ga u Ljubljanu, a između 1984. i 1991. u Ljubljanu je otpremljeno iz BiH preko 244 mil. DEM, dok je manje od 17 posto vraćeno u Sarajevo. Navodno je na isti način rađeno u svim bivšim republikama. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

a sto se tice odvjetnika ni malo nemam pozitivno misljenje o njima, pa meni je jedan vodio predmet koji je bio u zastari da uzme lovu za 4-5 rasprava, iako san ga prije nego je pokrenuta tuzba pita dali je predmet u zastari !!! drugi mi je osta duzan (vjerojatno san ja jedan od rijetkih ), plati san mu za sudsku pristojbu i 2 radnje a on nikad mije ni pokrenu tuzbu ????

delboy, moran te pohvalit da imas najlipse ime od svih ali nisan reka da san ja plati suca preko odvjetnika !


ne kuzin ????

ovi iz NLB tvrde da nisu duzni vracat dugove LB, pa kako im neko moze onda dosudit potrazivanje ??? mozda i moze jer dug je dug ali ga ne mozes dosudit onom ko tvrdi da nije sljednik onom komu si ga dosudio !!! ovo me podsjeca na tvrdnju mog odvjetnika koji je rekao " ne postoji sudac kojeg ne mozes kupit, pitanje je samo dali imas love za to " !

tvoj odvjetnik , kao i mnogi drugi, poznate su moralne vertikale društva za razliku od sudaca, zar ne? umjesto “sudac” napiši “čovjek”…kladim se da ti je smeće izbilo iz ruku tisuće i tisuće kuna, a onda je rekao da to nosi sucu, koji naravno nije vidio ni lipe jer kako možeš kupiti suca kad je svaka odluka podložna žalbi? moraš li onda kupiti i onu trojicu iznad njega, pa petoricu na vrhovnom i onda dvanaestoricu na ustavnom sudu? vidiš kako si neuk..to je strašno. ali, svak vjeruje u ono što je izabrao, pa tako i ti, siroti.

@mars2, ako Hrvatska ostaje pri svome stavu, da je NLB pravni nasljednik LB, onda je ovo samo konsekventna primjena i nista drugo. Zato se treba potruditi i dosadasnjim potrazivanjima od LB-a, dodati i ona potrazivanja stedisa, koja su prenesena na hrvatske banke. Jednom mora i tome doci kraj. Vec je proslo 23 godine od raspada drzave, a skoro se nista nije napravilo, po tom pitanju.

New Report

Close