Presuda ‘bilda’ prihode HPB-a, no druga strana ne odustaje

Autor: Suzana Varošanec , 15. lipanj 2020. u 22:00
Stambeni projekt Moj Dvor na zagrebačkoj Trešnjevki zapeo je na kreditiranju

Direktor projektne tvrtke Markota kao sljedeći korak najavljuje reviziju predmeta na Vrhovnom sudu.

Hrvatska poštanska banka (HPB) će ukinuti formirano rezerviranje u iznosu od oko 89,1 mil. kn, izvijestili su preko Zagrebačke burze, poručujući da će ga iskazati kao prihod u računu dobiti i gubitka za drugi kvartal.

U podlozi, otkrivaju, je odluka Visokog trgovačkog suda kojom je preinačena prvostupanjska presuda te se odbija tužbeni zahtjev tvrtke Moj Dvor Građenje (istoimeni je i nerealizirani stambeni projekt zbog čijeg kreditiranja je nastao 10-ak godina stari spor).

Riječ je o presudi kojom je HPB-u bilo naloženo platiti tužitelju iznos od 80,334 mil. kn, ujedno najznačajnijem rezerviranju za potencijalne obveze banke u većinskom državnom vlasništvu, za koje prestaje potreba za vođenjem izdvojenih sredstva za sudske sporove.

To je druga dobra vijest za dioničare nakon recentne informacije o zadovoljavajućim rezultatima sveobuhvatne procjene ECB-a, čime je još jednom potvrđena odgovarajuća kapitaliziranost Banke.

U HPB-u smatraju da će navedeno imati pozitivan učinak na rezultat “ovog iznimno izvanrednog razdoblja, direktno pogođenog dvjema velikim krizama, onog uzrokovanog pandemijom koronavirusa te potresa u Zagrebu od 22. ožujka”.

Tvrtki u vlasništvu poduzetnika Zdravka Markote naloženo je da u roku od 8 dana banci nadoknadi oko cca 1,3 mil. kn sudskih troškova. To nije kraj postupka, navodi njezin direktor Željko Markota te iznosi da je sljdeći korak zahtjev za reviziju na Vrhovnom sudu.

Otkriva kako je VTS presudio da je tužbeni zahtjev podnesen izvan roka te je odbijen zbog zastare. Glede obveze plaćanja milijunskog troška parničenja, pozivajući se na više pravnih instrumenata, tvrdi da nisu prijetnja vremenski neograničenom poslovanju tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close