Organizacija posla od kuće
Svevid

Preselite se na naslonjač i pogledajte najbolje od regionalnih filmova na novoj hrvatskoj video on demand platformi

Projekt zagrebačke tvrtke, pokrenut početkom svibnja, odraz je sve većega korištenja sadržaja videa na zahtjev.

Lucija Špiljak
13. svibanj 2020. u 12:57
Ekipa Svevida su ljudi iz kreativne industrije i audiovizualnog sektora, među kojima su David Šlaj, Filip Lozić i Danijel Popović

Video na zahtjev platforme najbrže su rastući način korištenja audiovizualnog sadržaja, a u vrijeme pandemije koronavirusa bilježe značajan rast prometa.

Hrvatskoj su Netflix, HBOgo, Pickbox i Amazon prime najpopularnije VOD (video on demand) platforme, no s vremenom su svoje mjesto pod suncem našle i neke specijalizirane.

Jedna od njih je Svevid, nova hrvatska on demand platforma koja je s radom krenula početkom svibnja putem internetske stranice www.svevid.net, objedinjujući audiovizualnu baštinu cijele regije.

Platforma će sigurno razveseliti sve ljubitelje regionalne kinematografije i filmskih naslova iz bivše Jugoslavije od 40-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas, poput filmova Sokol ga nije volio, Bitka na Neretvi, Mi nismo anđeli i Valter brani Sarajevo.

U ponudi su dugometražni igrani, animirani, dokumentarni, kratkometražni i eksperimentalni filmovi svih žanrova. I odrasle i djecu sigurno će razveseliti filmovi poput Ježeve kućice, Malih letećih medvjedića, Krave na Mjesecu do novih s pustolovinama mladog Koka, kao i hrvatski film Surogat koji je 1962. godine okrunjen nagradom Oscar za najbolji crtani film.

Stalno rastući katalog

Nadalje, Svevid je SVOD (subscriptional video on demand), što znači da kompletnom sadržaju korisnik pristupa po pretplatničkom modelu, a ne pojedinačnim transakcijama (TVOD) za svaki naslov. Uslugu pružaju prema modelu mjesečne, polugodišnje i godišnje pretplate, a odabirom većih paketa korisnik ostvaruje značajne uštede.

Registracija kreće od samo četiri eura mjesečno, a aktivacijom pretplate korisniku je omogućen probni period od dva tjedna unutar kojeg može uslugu otkazati bez ikakve obaveze. Kako objašnjava CBDO i Community manager u Svevidu, David Šlaj, platforma je namijenjena svima koji cijene i prate regionalnu kinematografiju i onima koji je žele bolje upoznati. Trenutačno je dostupna u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

“U stalno rastućem katalogu nudimo isključivo sadržaj koji je nastao u zemljama bivše Jugoslavije, od početaka kinematografije na ovom području do danas. Naslove nudimo u najboljoj dostupnoj kvaliteti slike i zvuka, a intenzivno radimo na implementaciji višejezične podrške za sav sadržaj.

Platforma Svevid specifična je po tome što nam je cilj promovirati regionalnu produkciju i domaće autore. Puno pažnje smo posvetili i popratnom sadržaju kataloga, u suradnji s filmskim kritičarem Nenadom Polimcem, kako bismo korisnicima omogućili povijesno-prostorni kontekst svega što gledaju”, objašnjava Šlaj te dodaje da im nije bio cilj iskoristiti kriznu situaciju i ubrzati lansiranje proizvoda, već su htjeli optimizirati platformu kako bi omogućili korisnicima što kvalitetniju uslugu.

“Ako se pita nas u Svevidu, u filmovima bismo trebali moći uživati uvijek, a ne samo kada smo primorani biti doma”, smatra Šlaj.

Iz slavenske mitologije

Ekipa okupljena oko ovog projekta mahom dolazi iz kreativnih industrija i audiovizualnog sektora. Uži tim čini petero ljudi, podijeljeni na kreativni i izvršni segment – naš sugovornik David Šlaj, osnivač i CEO Filip Lozić, CAO Danijel Popović, CFO Inga Lozić te creative manager Luna Zimić Mijović. Surađuju s još desetak vanjskih suradnika u sektorima marketinga, dizajna i sistemske podrške. Svi su, kaže Šlaj, posljednjih pet ili više godina radili na brojnim nezavisnim produkcijama što ih je dodatno potaknulo na promišljanje o plasmanu i vidljivosti tih djela.

“Ograničene mogućnosti distribucije vlastitih projekata dovele su dijelom i do ideje o realizaciji naše platforme”, objašnjava nam Šlaj.

Prema istraživanju tržišta koje su interno proveli, prosječan korisnik u Hrvatskoj aktivno koristi barem dvije VOD platforme, a osjetan je i pad u gledanosti konvencionalnih televizijskih kanala. Nadalje, kako objašnjava, korisnici se sve više okreću mogućnostima koje im VOD platforme pružaju, a to je da sami kontroliraju kada, koliko i kakav sadržaj konzumiraju.

“Druga značajna prednost VOD platformi je što sadržaj nije isprekidan i zasićen promotivnim porukama i reklamnim blokovima, što korisnici ističu kao jednu od najbitnijih značajki pri odabiru usluge”, navodi Šlaj.

Ime i tema cijele platforme potječe iz slavenske mitologije. Svevid ili Svantevid je najstarije slavensko božanstvo, duboko ukorijenjeno u zajedničko kulturno nasljeđe.

“Prema mitologiji, Svevid je prikazivan kao bog s četiri lica koja gledaju na svaku stranu svijeta, što je bila inspiracija i za naš logo. Kako bismo zadržali fokus korisnika na sadržaju, odlučili smo se za ime koje spada pod zajedničku kulturnu baštinu”, objašnjava. Njihova očekivanja su, kaže, da se kroz prve dvije godine poslovanja etabliraju kao centralno mjesto za gledanje domaćeg sadržaja u regiji, a zatim uslugu učine dostupnom u cijeloj Europi.

“Naš tržišni segment broji oko 40.000 kućanstava u svakoj zemlji u kojoj poslujemo, što pred nas stavlja brojne izazove, ali i mogućnosti u godinama koje dolaze”, zaključuje Šlaj.

New Report

Close