Preselio se iz SAD-a u Zagreb i sada zarađuje 4.500 dolara, mjesečno troši 1.700 dolara

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2024. u 09:40
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL

Isplanirajte svoj budžet u odnosu na tamošnje životne troškove.

Steve Tsentserensky, pisac, video-producent, fotograf, Amerikanac je koji živi u Zagrebu, a koji je svoje putovanje kao digitalni nomad započeo još 2019. godine, prenosi Nova.rs.

“Kada sam prvi put započeo svoje putovanje kao digitalni nomad, napravio sam grešku što nisam imao financijski plan. Godinama sam radio na kruzerima, tako da su mnogi troškovi za osnovne potrebe (tj. stanovanje i hrana) već bili pokriveni. Nikad mi nije palo na pamet da pratim svoje troškove. Iako sam imao dovoljno novca na računu, pametno je planirati budžet i istražiti troškove života na različitim mjestima. Na primjer, trenutno zarađujem 4.500 dolara mjesečno. Srećom, to je dovoljno za ugodan život u Hrvatskoj, gdje u prosjeku trošim 1.700 dolara mjesečno. Ali bilo bi drugačije da živim na Bermudima, gdje je sve mnogo skuplje”, istaknuo je.

Zato, kako kaže Steve, kad odlučite gdje biste išli, isplanirajte svoj budžet u odnosu na tamošnje životne troškove. I ne zaboravite uzeti u obzir i dugoročne ciljeve štednje, kao što su mirovina ili otplata kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close