Preminuo Marinko Zadro, hrvatski kralj šećera

Autor: Marija Brnić , 20. prosinac 2023. u 16:50
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Biznis su već odavno preuzeli njegovi nasljednici, proizvodnju šećera sin Željko, a unuk Luka industriju pića i vraćanje u život nekadašnjih brendova splitskog Dalmacijavina.

Preminuo je u 83-oj godini života Marinko Zadro, “hrvatski kralj šećera”, kako su ga nazivali u medijima. Taj poduzetnik svoj je poslovni put čvrsto vezao uz industriju šećera. Rođen je u Grudama u Hercegovini, po struci je diplomirani inženjer tehnologije, a svoj uspon u karijeri započeo je u tvornici šećera u Sremskoj Mitrovici, u kojoj je bio direktor. Šećerom se Zadro bavi i nakon dolaska u Zagreb 1987., kao direktor tvrtke Emona Commerce.

S partnerom Draženom Robićem u 2002. je kupio virovitičku šećeranu, koja je tada bila u stečaju, te ju podigao u snažnu tvrtku, uvrstio na Zagrebačku burzu. Kasnije je u sustav Vira ušla i županjska šećerana Sladorana, a s promjenama okolnosti na tržištu šećera nakon ulaska u EU i poremećaja koji su kasnije uslijedili, njegove su šećerane s hrvatskim konkurentom Tvornicom šećera Osijek Marka Pipunića ‘udružile snage’ i spojile se u jednu tvrtku, HIŠ.

Marinko Zadro je među ostalim iz stečajne mase preuzeo i proizvodnju i vinograde Dalmacijavina. Među ostalim, bavio se i proizvodnjom piva, no nije krio da mu je šećer ‘najslađi’. Biznis su već odavno preuzeli njegovi nasljednici, proizvodnju šećera sin Željko, a unuk Luka industriju pića i vraćanje u život nekadašnjih brendova splitskog Dalmacijavina.

Komentirajte prvi

New Report

Close