Premijer želi krenuti s postepenim popuštanjem mjera, Stožer i epidemiolozi nisu za takav scenarij

Autor: Poslovni.hr , 22. siječanj 2021. u 08:11
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U slučaju da i nakon 1. veljače djeca viših razreda osnovne i srednje škole nastave pohađati nastavu online, prema Stožeru, dopustio bi im se odlazak na sportske izvannastavne aktivnosti.

Premijer Andrej Plenković i ministri iz gospodarskih resora žele krenuti s postupnim otvaranjem Hrvatske nakon što isteknu postojeće restriktivne mjere 31. siječnja, budući su nam trendovi zadnjih tjedana dobri, no Stožer civilne zaštite i epidemiolozi, govore sugovornici Jutarnjeg, jako su oprezni zbog novog soja virusa koji se pojavio, oni još nisu za otključavanje i zalažu se da se postojeće mjere produže za još mjesec do dva.

Zato će biti ključan nedjeljni sastanak na kojem će premijer i ministri razgovarati s članovima Stožera i epidemiolozima, a na kojem će se odlučiti u kojem će se smjeru mjere popuštati. Sugovornici iz Vlade kažu za Jutarnji list da bi postepeno popuštanje mjera trebalo ići u smjeru da u školu krenu svi učenici, da se dopusti rekreativni sport, kao i otvaranje fitness centara, teretana i sportskih centara uz, naravno, stroge mjere, a s epidemiolozima, Stožerom i predstavnicima ugostitelja razgovarat će se i o mogućnosti da se dopusti otvaranje terasa za restorane i kafiće.

Ako se pak pita članove Stožera civilne zaštite o mogućnosti da se restriktivne mjere popuste 1. veljače, oni kažu da će se tek o tome razgovarati, ali da će zastupati stav kako se ne bi trebalo ići u veća popuštanja sve dok prijeti opasnost od mutiranog virusa koji se pojavio u EU, zbog kojega brojne države produljuju ili čak zaoštravaju mjere.

Iako ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs govori kako očekuje i vjeruje da će se sve škole otvoriti 1. veljače, odnosno da će se nastava pohađati uživo, članovi Stožera zastupaju tezu da se treba strpiti još mjesec do dva kada ćemo ući u „sigurnu zonu”.

U slučaju da i nakon 1. veljače djeca viših razreda osnovne i srednje škole nastave pohađati nastavu online, prema Stožeru, dopustio bi im se odlazak na sportske izvannastavne aktivnosti.

Da su u Stožeru nepopustljivi oko postepenog popuštanja mjera, potvrđuju i sugovornici iz gospodarskog dijela Vlade. Iako sa Stožerom, kažu, stalno razgovaraju oko mogućnosti da se mjere ublaže 1. veljače, oni su, kažu, tu dosta strogi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ovaj stožer kao da ucjenjuje

New Report

Close