Premijer pod paljbom, Peruško prekraja nagodbu

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 18. svibanj 2018. u 14:02
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Povjerenik danonoćno u staroj bazi, zaokupljen pridobivanjem vjerovnika.

Atmosfera u i oko Agrokora je pred usijanjem, a s obzirom na brojne otvorene frontove izgledi za nagodbu, barem u okvirima trenutno važećih zakonskih rokova, sve su neizvjesniji. Osvanula je nova runda e-mailova.

Nastavak tog e-mrcvarenja najviše zapravo gađa politiku kao glavnog ‘pokrovitelja’ postupka izvanredne uprave, a kako novi set nije sadržajno donio novu dimenziju kompromitacije, i premijer Andrej Plenković uglavnom je ponovio već poznatu mantru u obranu tog procesa, samo ovaj put iz Sofije. U sustavu koncerna, pak, pala je još jedna ostavka nadzornika; iz Nadzornog odbora Leda nakon Tea Vujčića povukao se i Zdravko Kačić. U paketu s tom ostavkom iz Leda su jučer objavili i već prošlog tjedna podneseni zahtjev AZ fonda za sazivanjem skupštine i raportom uprave Leda o tome što je sve poduzela da zaštiti interese društva odnosno dioničara.

Istodobno, članica privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković javno je apelirala da povjerenik Fabris Peruško objavi pojedinačne iznose honorara pravnih i financijskih savjetnika, što je i najavio neposredno po svom imenovanju. Ne samo to; založila se i za objavu tablica isplata potraživanja dobavljača po svim grupama. Potonje je, uostalom, od Peruška zatražio i nadležni sud pa će ionako biti dostupno uvidom u spis. Međutim, dio vjerovnika već danima upozorava i kako su rokovi po niz sudskih zahtjeva prema njemu, pa tako i onih o plaćenim tražbinama, već istekli. A uvidom u spis, kažu, to se zasad ne vidi, tj. ispada da se oglušio na njih.

Kako su i rokovi za nagodbu sad već posve izvjesno prenapregnuti, izvanredna uprava sa savjetnicima već danima radi debelo prekovremeno ne bi li idući tjedan izašla s tekstom nagodbe, kako je i najavio povjerenik. Sastanci vrhuške ponovno su se vratili pod okrilje Cibonina tornja s kojeg su kao simboličan čin prije nepunih pola godine skinuta sva obilježja Agrokora. “I sinoć je u tom dijelu Tornja svijetlilo do kasnih večernjih sati”, kaže jedan od aktera krize Agrokora koji to tumači kao upinjanje da se nagodba svakako ugura u zadane rokove.

No, čak i zanemarujući moguće komplikacije slijedom izvida Uskoka i mogućnost da nastavak afere Hotmail Vladu prisili na preispitivanje nastavka procesa, sve je izglednije da se nagodba može izgurati do kraja samo uz ne baš zanemarive korekcije “ključnih elemenata modela nagodbe”.

Naime, još uvijek nema izvješća operativnih kompanija za prošlu godinu, a aktualna afera, kao pad već druge ključne figure sigurno neće poticajno djelovati na direktore kompanija koji su dosad oklijevali s knjiženjem jamstava na način na koji su to bili zamislili izvanredna uprava i njezini glavni savjetnici. Sve u svemu, čini se da će najveći vjerovnici koji bi sutra u strukturi novog holdinga trebali imati i vlasničku prevagu morati pristati na nemale ustupke ako im je do nagodbe.

Naime, još nema izvješća operativnih kompanija za 2017. , a aktualna afera, kao i pad već druge ključne figure sigurno neće poticajno djelovati na direktore kompanija koji su dosad oklijevali s knjiženjem jamstava na način na koji su to bili zamislili izvanredna uprava i glavni savjetnici. Sve u svemu, čini se da će najveći vjerovnici koji bi sutra u strukturi novog holdinga trebali imati i vlasničku prevagu morati pristati na nemale ustupke ako im je do nagodbe.

Hipotetski, ako netko počne sprječavati nagodbu, bi li se tražio krivac za štetu koju bi snosili hrvatski građani? Čini se da je i to jedan od “vrućih krumpira” na valu nepredvidljivosti konstelacije vezano za dozirano puštanje mailova. Prema profesoru Josipu Kregaru, ipak, navedeno je dio Vladine pozicije te ide u prilog argumenta premijera koji, kaže, skreće pozornost na to da se ne radi veća šteta od one koja je stvorena.

I dok je afera Hotmail za Vladu završena stvar s ostavkom potpredsjednice, uz očekivanja da će nagodba u zakonskom roku biti zaključena, područje eventualne odgovornosti za štetu i potencijalnih tužbi ne može se isključiti. Kregar smatra da će trebati vidjeti tko radi i kako će biti nagrađen za postizanje nagodbe, jer ako se pojave sumnje u moguću neravnopravnost tretiranja vjerovnika, onda ćemo imati, kaže, pravi “kraval”. Stoga pričekajmo nagodbu, ističe te objašnjava da će se tako vidjeti jesu li vjerovnici podmireni pod jednakim i ravnopravnim uvjetima.

“U slučaju da se pokaže da nisu, imat ćemo stotine tužbi i velike skandale, između ostalog i vjerojatne tužbe protiv onih koji su sudjelovali u pisanju nagodbe”, navodi ukazujući i na temeljni princip da onaj tko je skrivio štetu odgovora za nju, dok je teret dokaza na tužiteljima. 
Agrokorovi savjetnici nisu jeftini, dok je temeljni posao vezan za utvrđivanje tražbina obavljen s četverostrukim zakašnjenjem – npr. trebalo je oko 260 dana da se utvrde tražbine, dok zakon nalaže 60 dana. Manjak vremena danas je razlog i zašto se vjerojatno neće stići formirati stalno vijeće vjerovnika, pa će privremeno tijelo dobiti nacrt nagodbe na suglasnost, prema najavama idući tjedan.

 

240 dana

za utvrđivanje tražbina umjesto zakonskih 60

No, u ovom trenutku još ne postoji ni pravomoćno rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama, pa na naš upit u kojoj je fazi odlučivanje o 100 žalbi, s VTS-a smo dobili odgovor da je odlučivanje u tijeku u sklopu jedinstvenog žalbenog postupka i predmeta. Procjenjuje se da će VTS to stići do ročišta za glasovanje, a najkasnije do potvrde nagodbe. Naime, ako VTS u cijelosti završi svoj posao i dobijemo čistu situaciju do trenutka glasovanja, prvostupanjski sud neće biti u situaciji da sam odlučuje kome daje, a kome oduzima pravo glasa među osporenima.

S druge strane, zbog strogog zakonskog roka, već se otvara i pitanje hoće li se moći voditi postupak nakon 10. srpnja ako se nakon izglasane nagodbe pojave žalbe. Tako se na skupu pravnika u Opatiji pojavilo pitanje što u slučaju da se usvoji eventualna žalba na Rješenje o potvrdi nagodbe nakon isteka 15 mjeseci postupka? Dolazi li do obustave i stečaja, i ako je tako treba li očekivati da će se lex dopuniti s produljenjem roka, upravo zbog eventualnih žalbi na ovo rješenje. Predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić ostavio je takvu situaciju otvorenom, ali ustvrdivši da će se čekati pravomoćnost rješenja o potvrdi nagodbe da bi se moglo ocjenjivati je li sudski postupak okončan, neovisno o tome što pravne posljedice nastupanju prije.

Komentari (20)
Pogledajte sve


Jordan# Da drzava nije reagirala scenarij za Todorica i ostale dionicare bio bi isti jer bi sve otislo u stečaj. Na pocetku krize vec je i bilo nestasica u Konzumu te sirovina u proizvodnim firmama. Mozda i bude otkaza ali u neusporedivo manjem broju. Uostalom taj Lex je svojim potpisom aktivirao vecinski vlasnik Todoric! Ako je smtrao da to nije ispravno mogao je ne potpisati! To je kljucan detalj. Ovako ce on u tim sudskim tuzbama protiv RH braniti se kako? Da nije bio priseban dok je potpisivao? Netko mu je mozda stavio pištolj pod vrat dok je potpisivao??

Ti mislis da je nas briga za Todorica??
I koji to interes drzave ti vidis u ovome?
Mislis valjda na interes BORG ekipe?

Jordan# Da drzava nije reagirala scenarij za Todorica i ostale dionicare bio bi isti jer bi sve otislo u stečaj. Na pocetku krize vec je i bilo nestasica u Konzumu te sirovina u proizvodnim firmama. Mozda i bude otkaza ali u neusporedivo manjem broju. Uostalom taj Lex je svojim potpisom aktivirao vecinski vlasnik Todoric! Ako je smtrao da to nije ispravno mogao je ne potpisati! To je kljucan detalj. Ovako ce on u tim sudskim tuzbama protiv RH braniti se kako? Da nije bio priseban dok je potpisivao? Netko mu je mozda stavio pištolj pod vrat dok je potpisivao??

peruško će da nas operuša

Ms4
Populizam sačuvaj za politiku..ovim zakonom nisu i neće biti spriječeno davanje otkaza ako tako odluče banke..dakle promašaj..a država se nije trebala miješati u.privatnu firmu, jer će posljedice za državu biti plačanje mlr kuna svim oštećenim. A to sigurno nije interes države. Ovdje stradavaju domaći vjerovnici i manjinski dionučari a dobivaju strane banke. Pametnom dosta!

New Report

Close