Premijer oprezan, ali pregovori s Debeljakom slijede

Autor: Marija Brnić , 27. veljača 2019. u 22:01
Rektor Alfio Barbieri i Sandi Božac iz Uljanika

Danas na Vladi nije predviđena odluka o ‘rescue aidu’, a u Puli već ozbiljno računaju na Brodosplit.

Akcija brze deblokade računa i osiguravanja financijske injekcije za plaće i radove na započetim gradnjama u Uljaniku zapela je nakon oštrih poruka koje su razmijenili ministar gospodarstva Darko Horvat i vlasnik potencijalnog starteškog partnera Brodosplita Tomislava Debeljaka vezanih uz utvrđivanje međusobnih odnosa u fazi prije dogovora plana restrukturiranja i jamčenja da je Brodosplit financijski jak za tako velik zahvat.

Na užem kabinetu Vlade jučer nisu pripremljene odluke kojima bi se osigurao novi 'rescue aid' pa se na današnjoj sjednici ne očekuje rasprava o takvom prijedlogu, iako uvijek postoji mogućnost da se prijedlog uvrsti na dnevni red uoči same sjednice. 

No, Debeljaka još uvijek Vlada nije otpisala, a to se da iščitati i iz jučerašnje kratke izjave premijera Andreja Plenkovića na temu slučaja Uljanik. Naglasak Plenković stavlja na opreznost, kojom se bez velikih potresa iz proračuna već pokrilo 2,8 milijardi kuna za Uljanik, a i sljedeći  koraci koji se tiču brodogradnje i Uljanika bit će, kaže premijer, oprezno poduzimani. 

"Ne možemo starim receptima rješavati bolesti koje su kronične", poručio je Plenković, ostavljajući otvorenim mogućnost da se razgovara o Debeljakovom prijedlogu da država "počisti" ogromne obveze Uljanika odmah, a Brodosplit osigura Uljaniku poslovanje bez potpora kakve su veliki brodograditelji za svoje restrukturiranje u Hrvatskoj primali proteklih godina.

Resorna ministarstva, neslužbeno se čuje, rade na utvrđivanju brojki i obveza. A da u Puli na Brodosplit računaju kao strateškog partnera govori jučerašnje potpisivanje sporazuma o suradnji tanošnjeg Sveučilišta Jurja Dobrile i Uljanik Brodogradilišta. U prezentaciji o budućim projektima navodi se kako će se suradnja odvijati između sveučilišta i Uljanika i njegovog strateškog partnera Brodosplita.

Komentirajte prvi

New Report

Close