Premijer objavio kolika će biti minimalna plaća

Autor: Poslovni.hr , 29. listopad 2020. u 12:19
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

“To je 150 kuna više neto u odnosu na minimalnu plaću ove godine. Ukupno povećanje plaće će u odnosu na 2016. bit će 904 kuna neto”, naglasio je predsjednik Vlade dodajući da je ovo najveće povećanje minimalne plaće za vrijeme neke Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom je govoru sjednice Vlade govorio o rebalansu proračuna.

Govoreći o rebalansu državnog proračuna Andrej Plenković je rekao da ekonomski pokazatelji trećeg tromjesečja ukazuju na oporavak:

“Prema dostupnim infromacijama predviđa se gospodarski pad od 8%. Bili smo svjesni da će pandemija dovesti do negativnih gospodarskih posljedica. Zato je Vlada stvorila prostor za potporu održavanja gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja. Uspjeli smo imati bolju turističku sezonu koja se pokazala iznad svih očekivanja. Bilježimo povećan priljev EU sredstava, no nastavak pandemije od nas zahtjeva daljnju potporu gospodarstvu i zato ovim rebalansom proračuna saniramo sektor zdravstva, povećavamo izdvajanja za mirovine i nezaposlene te prava iz sustava socijalne skrbi. Nastavljamo s potporom gospodarstvenicima.”

Prema ESA 2010. metodologiji imat ćemo manjak od 8% BDP-a, ponovio je, a o proračunu za iduću godinu rekao je: “Predviđamo postupni oporavak ekonomske aktivnosti 2021. i rast BDP-a od 5% kojeg bi trebao pratiti rast od 3,4% 2022.”

Očekuje se, piše N1, učinak sredstava iz postojećeg višegodišnjeg financijskog okvira kao i onog predviđenog za iduću godinu.

Najavio je i uredbu o minimalnoj plaći – 4.250 kuna bruto, 3.400 kuna neto. “To je 150 kuna više neto u odnosu na minimalnu plaću ove godine. Ukupno povećanje plaće će u odnosu na 2016. bit će 904 kuna neto”, naglasio je predsjednik Vlade dodajući da je ovo najveće povećanje minimalne plaće za vrijeme neke Vlade.

U rebalansu će predvidjeti 1,3 milijardi kuna za HZZO za plaćanje ljekarnama. Time bi se rokovi plaćanja sveli na 180 dana, naglasio je Plenković.

Dodao je da će nakon rebalansa državnog proračuna Vlada učiniti sve da se isplate božićnice u državnom i javnom sektoru.

“Što se tiče dinamike povećanje plaća, otvaramo proces razgovora i apeliram na sve, na osjećaj za realnost”, poručio je Plenković.

Vlada će donijeti odluku o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije nakon potresa 22. ožujka, na čije će čelo privremeno biti imenovan Damir Vanđelić.

Komentirajte prvi

New Report

Close