Premašili bespovratnih 1,1 mlrd. kn, poziv obustavljen

Autor: Suzana Varošanec , 06. rujan 2018. u 22:00
Ministar graditeljstva Predrag Štromar/ Hrvoje Jelavić/PIOXSELL

Zbog ušteda na projektima energetske obnove u samo 2 dana prijavili ih 311, traže 750 mil. kn.

Krajem prošle godine raspisani poziv "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" obustavljen je privremeno do 5. veljače 2019., jer je radi značajnog interesa prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava premašio raspoloživih 1,1 milijardi kuna.

Priopćili su to iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, uz podatak da je u dva dana prijavljeno čak 311 projekata energetske obnove zgrada za koje prijavitelji iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno traže gotovo 750 milijuna kuna. Poziv je otvoren za prijave početkom 2018. Raspoloživa alokacija navedenog fonda tada je iznosila 380 milijuna kuna.

Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja, ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200% od ukupnog raspoloživog iznosa. Natječaj je tako privremeno obustavljen od 5. veljače do 4. rujna, dok je 26. srpnja donesena odluka o povećanju alokacije. Tako je ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava povećan s 380 milijuna kuna na više od milijardu kuna.

Prema objavi tog resora, ukupno su zaprimljene 759 prijave, od čega 448 u prvom krugu do 5. veljače i 311 u drugom krugu prijave do 5. rujna te ukupni zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 1,34 milijarde kuna.  Po tom je pozivu dosad doneseno 244 odluka o financiranju u iznosu od 481,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, s ukupnom vrijednošću projekata 951,1 milijuna kuna. Potpisano je i 78 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Projektima energetske obnove kroz integrirani pristup predviđene su uštede energije od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje ili hlađenje prije provedbe. "Zahvaljujući uštedama na energentima omogućuju se ulaganje u druge razvojne projekte, primjerice u zdravstvu i obrazovanju, dok će se život i boravak u javnim zgradama poboljšati", zaključuje potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne kužim te alokacije, na temelju čega to određuju i dijele, onako odoka ili po nekom ključu od EU?
Da najprije jednan iznos imaju pa onda povećavaju na drugi? Koji je problem odmah staviti 2 milijarde ili vise ako ima potrebe?

New Report

Close