Preleti Rafalea kao start još efikasnije gospodarske razmjene

Autor: Marija Brnić , 25. studeni 2021. u 22:00
Emmanuel Macron i Andrej Plenković /P. Macek/PIXSELL

Macron smatra našu zemlju ozbiljnim partnerom koji se dokazao u zaštiti europskih vanjskih granica.

Simbolično je aktivni dio službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj jučer završio preletima dvaju borbenih zrakoplova Rafale, za kakve je prethodno zaključen ugovor o kupnji u Banskim dvorima, a potom su Hrvati uzvratili predstavljanjem svojih tehnoloških aduta Rimčeve Nevere i Bugattija.

Prvi čovjek države s jakom automobilskom industrijom tako je i u praksi imao priliku vidjeti primjer gospodarskih veza dviju zemalja, jer Bugatti je francuska tvrtka koja je prije 20-ak dana i službeno postala dio Rimac Grupe hrvatskog proizvođača električnih hiperautomobila Mate Rimca.

Jačanje gospodarske suradnje dio je ugovora o strateškom partnerstvu koji su potpisali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i Macron, a iz njihovih izjava vidljivo je da Hrvatska ima potporu Francuske za ulazak u Schengen i na tomu će, jasno je dao do znanja Macron, Francuska raditi u svom mandatu predsjedanja EU od početka iduće godine.

Francuskoj je sigurnost ključna tema, a Hrvatsku Macron smatra ozbiljnim partnerom koji se dokazao u zaštiti europskih vanjskih granica. Pitanje sigurnosti od velikog je značaja za gospodarstvo i dobru poslovnu klimu, a pozitivan efekt dat će i ulazak Hrvatske u eurozonu, kao jedan od četiri cilja Plenkovića koje želi ispuniti u ovom mandatu, uz ulagak u Schengen, nabavu borbene eskadrile nove generacije, te dovršetak Pelješkog mosta.

Potpora Francuske koja je nakon izlaska UK drugo najveće gospodarstvo europodručja, postaje još važnija u uvjetima novih geopolitičkih pozicioniranja i usporavanja gospodarstva Njemačke, koja je uz Italiju i najvažniji hrvatski vanjskotrgovinski partner.

Francuska je jedna od zemalja s kojom Hrvatska ostvaruje značajniju robnu razmjenu, posebice važna u izvozu, gdje je među deset glavnih tržišta na koje našetvrtke stavljaju svoje proizvode.

U strukturi roba koju se plasira u Francusku važnu ulogu imaju dijelovi za autoindustriju, staklenu i drugu ambalažu, kamenu vunu, izolacijske materijale, aluminijske folije. Uvoz, u kojemu dominiraju automobili, veći je od izvoza, no Francuska je jedno od tržišta na kojem naši izvoznici ostvaruju kontinuiran rast, koji nije zaustavljen ni u vrijeme korone.

Lani je izvoz premašio 450 milijuna eura, a ove godine u osam mjeseci 320 milijuna i nastavi li se istom dinamikom, izgledno je da će ovo biti rekordna izvozna godina u Francusku. Otamo je, pak, lani uvezeno roba vrijednih oko 600 milijuna eura.

Iz redova izvoznika reći će da su već uključeni u francusku proizvodnju i da se nadaju da će s ugovaranjem nabave borbenih aviona za hrvatsku vojsku i strateškim povezivanjem povećati prepoznatljivost i povjerenje u hrvatske proizvode u obrambenoj industriji, posebice proizvodnji oružja i radara, ali i ostaloj proizvodnji, te turizmu.

Macron je potvrdio da s francuske strane postoji interes za povezivanje i suradnju gospodarstvenika na projektima važnima za klimu i digitalizaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close