Prekrajanje administrativne strukture: Gradi se novi one stop-shop za obnovu

Autor: Marija Brnić , 06. prosinac 2021. u 13:54
Novi ured ministarstva gradi se u prostoru tzv. Press centra Vjesnika/J. Galoić/PIXSELL

Ministarstvo državne imovine osniva novi sektor i povećava broj ljudi, bit će na novoj lokaciji.

Zbog opsega poslova na obnovi nakon potresa Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dobilo je suglasnost Vlade za prekrajanja svoje postojeće administrativne strukture i osnivanje novog sektora za planiranje ublažavanja posljedica elementarnih nepogoda, što prati i kadrovsko pojačavanje.

Okvirno, potreban broj novih radnih mjesta je 169, što bi postojeću sistematizaciju podiglo na ukupno 751. Paralelno, Ministarstvo Darka Horvata priprema i nove prostore za svoje povećane potrebe.

U tijeku je natječaj za izvođače radova na preuređenju oko tisuću četvornih metara prostora u sklopu Vjesnikovog kompleksa u Slavonskoj aveniji u koji je predviđeno smještanje One stop-shop-a.

Za ubrzanje ‘papirologije’
Prema informacijama iz Ministarstva, bit će to novi, treći takav centar za pomoć građanima čije su zgrade pretrpjele štetu u potresima, a što je i jedan od projekata predviđenih kroz NPOO.

Postojeća dva One stop-shop-a, jedan na Banovini i drugi Informativni centar Obnova u zagrebačkoj Ulici kneza Mislava, nastavit će s radom, sve s namjerom da se pomogne ubrzanju rješavanja potrebne papirologije za obnovu oštećenih objekata i korištenju osiguranih sredstava iz europskih fondova za tu namjenu.

8,5

milijuna kuna bez PDV-a vrijednost radova u novom one stop-shopu, uređenje se financira novcem EU

Novi One stop-shop gradi se u prostoru tzv. Press centra Vjesnika na drugom katu koji je, među ostalim, država preuzela kroz postupak predstečajne nagodbe Vjesnika.

Zgrada je izgrađena u vrijeme zagrebačke Univerzijade 1987. za smještaj novinara koji su izvještavali sa sportskih natjecanja, a u kojoj su potom bila dugo godina sjedišta triju hrvatskih novinskih redakcija Večernjeg lista, Vjesnika i Sportskih novosti, koje su tamo preselile iz susjednog Vjesnikovog nebodera. Večernji list tamo je ostao sve do ljeta 2009.

Preseljenje do ljeta
One stop-shop Ministarstva uređuje se i gradi na prostoru nekadašnje Vjesnikove redakcije na drugom katu, a prema natječajnoj dokumentaciji i projektima predviđeno je preuređenje u uredske prostore u koje bi bilo smješteno ukupno 89 djelatnika, od kojih četiri rukovodeća službenika za koje su predviđeni zasebni uredi, dok bi ostali dijelili sobe, a One stop-shop bi imao i dvije dvorane za sastanke.

Vrijednost radova koje će se financirati europskim sredstvima je 8,5 milijuna kuna bez PDV-a, a nakon odabira izvođača i ugovaranja radovi bi trebali biti realizirani u roku od 90 dana. Natječaj za ovaj posao je otvoren do 5. siječnja, što znači da bi do ljeta trebali biti osigurani i prostori u koje će se useliti službenici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kojima će biti predani poslovi pružanja pomoći u obnovi.

Ministarstvo je to koje je i sada rasuto na više lokacija u gradu, a čak je i jedan dio, i to onaj nastao pripajanjem Ministarstva državne imovine, još uvijek podstanar u prostoru u Dežmanovoj ulici.

U zgradi u ulici Republike Austrije u kojoj je i sjedište Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, smješten je i Fond za obnovu. Iako je i sam Fond svojedobno najavljivan kao jedan oblik One stop-shop-a, zasad nema naznaka da će se i on useliti u prostor Vjesnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close