Prekomjerna sječa hrvatskih šuma muči i strance

Autor: Marija Brnić , 25. studeni 2021. u 14:14
BORIS ščITAR/VL/PIXSELL

Stručne službe moraju provesti analizu upravljanja šumskim fondom, kaže premijer.

Premijer Andrej Plenković zatražit će od ministrice poljoprivrede Marije Vučković da njezine stručne službe provedu analizu upravljanja hrvatskim šumama i problema moguće prekomjerne sječe.

Povod je zastupničko pitanje Damira Bajsa na aktualnom satu u Hrvatskom saboru o dokumentaciji koju je o tom problemu prikupio Zeleni odred braniteljske udruge Vidra, a osim što je ona dostavljena Europskoj komisiji, aktivno se ovom temom bavi i austrijski europarlamentarac Thomas Waitz iz redova European Greens.

Voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić, inače, već duže vrijeme apelira u javnosti i kod svh državnih institucija, uključujući i DORH, na problem prekomjerne sječe šuma i koruptivno djelovanje u Hrvatskim šumama koje upravljaju vrijednom državnom imovinom.

Tri godine je prikupljala dokumentaciju, oko tisuću stranica, kojom potvrđuje svoje optužbe Hrvatskih šuma, iz kojih su reagirali ne samo demantijima, nego i podnošenjem tužbi. Premijer je, odgovarajući Bajsu, kazao kako zna “za taj problem i različite aktere koji ga signaliziraju”, kao i da je o tome razgovarao s ministricom Vučković, no zamolio je Bajsa da mu proslijedi materijale koje ima, te će dati ministrici zadatak da pripremi odgovor.

”Koliko vas i mene zanima je li tu sve onako kako bi trebalo biti ili ima ljudi koji na rubnim situacijama rade nešto što mi možda ni ne znamo, a kamoli da želimo”, zaključio je Plenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close