Pregledajte svoje kovanice od 2 eura: Ovo je pet najvrjednijih, neke vrijede malo bogatstvo

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2024. u 08:06
FOTO: Pixabay

Iako je jedna od najmanjih zemalja u Europi, kovanice nastale u Monaku su među najcjenjenijima među kolekcionarima novčića. Na popisu se nalazi i jedna kovanica iz Vatikana.

Stranica Florinus napravila je pregled najcjenjenijih kovanica od dva eura, među kojima se ističu neki primjerci čija vrijednost doseže i tisuće eura. Na vrhu liste nalazi se kovanica Grace Kelly iz 2007., koja je ušla u optjecaj zbog spomena na slavnu princezu od Monaka koja se udala za princa Rainera III. Monegaška princeza svjetsku slavu stekla je ulogama u vesternu Točno u podne (1952.) i pustolovnom filmu Djevojka sa sela (1954), koja joj je donijela nominaciju za Oscara.

Florinus je 2021. pisao da je vrijednost kovanice 4749,95 eura, a novčić je toliko dragocjen jer je to bio najrjeđi prigodni kovani novac od 2 eura između 2007. i 2014. godine. Kovanica je izdana u 20 tisuća primjeraka, a na aversu je spomenuti lik princeze Kelly. Na desnoj strani iskovano je ime zemlje podrijetla, Monaka, kao i godine izdanja (2007.) Ispod kose princeze nalaze se inicijali dizajnera kovanice “RBBaron”, a na poleđini je prikazana uobičajena znamenka apoena od 2 eura.

Na drugom mjestu nalazi se još jedna kovanica koja se može pronaći u Monaku. Ovaj novčić, vrijedan gotovo 2000 eura, prikazuje Kneževsku palaču Monaka, a zbog male naklade, od samo 10 tisuća komada, stekla je prestižnu reputaciju među kolekcionarima.  U opticaj je puštena na 800. godišnjicu palače u Monaku, čija povijest seže u 1215. U narednim stoljećima različiti vlasnici palače oblikovali su rezidenciju u jednu od najluksuznijih u Europi, a danas je Kneževska palača postala jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Monaka. Što se tiče izgleda kovanice, na aversu je prikazana upravo palača na litici, a okružena je oceanom. Na gornjem dijelu napisano je “Monaco”, dok se ispod može pronaći natpis “1215 FOUNDATION DE LA FORTERESSA”, pri čemu 1215. označava godinu osnutka dvorca.

Na trećem mjestu našla se kovanica čija je vrijednost tolika zbog jednog neobičnog razloga – greške u kovanju. Naime, s vrijednošću od 1799,95 eura, na trećem mjestu nalazi se litvanska kovanica, na kojoj je greškom napisano “Dievs sveti Latviju”, što u prijevodu znači “Bog blagoslovi Latviju”, dakle ne Litvu. Prema narodnoj banci Litve, pustili su u optjecaj oko 10% (500 komada) neispravnih kovanica. Isprva su se novčići mogli kupiti za devet eura, a trenutno cijena kovanice premašuje 1700 eura.

Iako je jedna od najmanjih zemalja u Europi, kovanice nastale u Monaku su među najcjenjenijima među kolekcionarima novčića. To potvrđuje i činjenica da se na četvrtom mjestu Florinusova popisa nalazi kovanica koja je izdana povodom 10. godišnjice braka princa od Monaka Alberta i princeze Charlene. On je, inače, dijete princa Rainiera II i slavne američke glumice Grace Kelly, čiji je lik, spomenuli smo, iskovan na aversu najskuplje kovanice od 2 eura na svijetu. Vrijednost ove kovanice procjenjuje se na 695,95 eura, a na prednjoj strani prikazani su upravo profili monaškog princa Alberta i princeze Charlene. U donjem dijelu nalazi se natpis “2011 MARIAGE PRINCIER 2021” (hrv. 2011. Prinčevo vjenčanje 2021.), dok se u gornjem dijelu nalazi zemlja porijekla “Monaco”, prenosi Večernji list.

Konačno, peto mjesto, s procijenjenom vrijednošću od 154,95 eura, zauzela je jedna kovanica nastala u Vatikanu, koja je izdana na 75. godišnjicu grada. Prepoznat ćete ju po papinskoj bazilici svetog Petra koja je okružena konturama Vatikana. S lijeve strane kompozicije nalazi se natpis “75 ANNO DELLO SATO” (lat. 75 godina za domovinu). Inače, kovanice od 2 eura iz Vatikana obično su vrijedne zato što ih kolekcionari odabiru zbog njihove rijetkosti ili religijskih motiva. Na mnogima od njih nalazi se, primjerice, i Ivan Pavao II., jedna od najpoznatijih osoba u povijesti kršćanstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close