Predvođeni najvećom hrvatskom farmaceutskom kompanijom, zadržali titulu vrhunskih ulagača i izvoznika

Autor: Marija Crnjak , 22. listopad 2017. u 08:09
Foto: Thinkstock

Prošlog proljeća pokrenuli su proizvodnju u novom pogonu višenamjenske sinteze vrijednom pola milijarde kuna.

Hrvatska farmaceutska industrija jedna je od najznačajnijih i najsnažnijih industrijskih grana u Hrvatskoj, i farmaceutske kompanije zajedno s veledrogerijama nalaze se pri vrhu ljestvica najvećih hrvatskih kompanija kad su u pitanju prihodi. Industriju posljednjih nekoliko godina obilježava značajan investicijski ciklus, povećanje proizvodnje uz neprekidan rast izvoza, unatoč brojnim izazovima na domaćem tržištu lijekova, od rokova plaćanja do nedorečenog i netransparentnog regulatornog okvira. Prema analizama Hrvatske gospodarske komore, najveći utjecaj na rast izvoza u prošloj godini imala je upravo farmaceutska industrija, čija je vrijednost izvoza povećana za čak 56,4% i čiji je rast iznosio gotovo polovinu ukupnog porasta vrijednosti izvoza. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na prva dva mjeseca 2016. gotovo je udvostručena. Tvrtke okupljene u Udruženju proizvođača lijekova Hrvatske udruge poslodavaca u ovoj su godini nastavile pozitivan trend zapošljavanja, daljnjeg ulaganja u nova proizvodna postrojenja, istraživanje i razvoj. Zahvaljujući velikoj izvoznoj snazi poslujući u okviru globalne grupe Teva, najveći prihod u farmaceutskom sektoru u Hrvatskoj i lani je držala Pliva s 4,6 milijardi kuna prihoda koji je lani porastao za 16 posto, uz značajan rast dobiti na 554,7 milijuna kuna. Pliva je ujedno i šesta po radu kompanija po prihodu u Hrvatskoj.

Investicijski val

Protekle godine u Plivi obilježile su velike investicije i pozitivni trendovi, kako u zapošljavanju tako i u povećanju proizvodnje i izvoza. Prošlog proljeća pokrenuli su proizvodnju u novom pogonu višenamjenske sinteze vrijednom pola milijarde kuna. “Pliva je proteklih godina uz milijunska ulaganja u proizvodnju, zaštitu okoliša i nove tehnologije uložila i više od milijardu kuna u istraživanje i razvoj. Danas je Istraživački centar Plive jedan od vodećih centara za R&D Teva Grupe, a navedenim ulaganjima Pliva i Teva istaknule su se kao jedan od najvećih privatnih investitora u Hrvatskoj. Investicije poput ovih otvaraju prostor za izvoz na nova tržišta, potiču zapošljavanje, a ujedno i daju priliku svim dobavljačima u lancu da putem velike i snažne kompanije, kao što je Pliva, izvoze i dokažu se na međunarodnim tržištima”, ističe Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive. Značajan dvoznamenkast rast na američko i europska tržišta nastavljaju i u 2017, te najavljuju nove lijekove. Ističu također kako su od početka ove godine zaposlili 90 novih kolega. Jadran galenski laboratorij JGL je tijekom prošle godine, kako kažu u kompaniji, nastavio slijediti svoju viziju prema globalnoj farmaceutskoj tvrtki specijaliziranoj za razvoj i proizvodnju sterilnih proizvoda s dodanom vrijednošću u oftalmologiji i ORL-u te korištenju morske vode u svrhu zdravlja. Prošlu godinu završili su s rastom prihoda od gotovo 6 posto (661 mil. Kuna), gotovo učetverostručivši dobit na 91 mil kuna. JGL je lani proslavio 25. godišnjicu poslovanja, lansirao 44 nova proizvoda, potpisao 12 novih partnerskih ugovora i otvorio sedam inozemnih tržišta, Italije, Španjolske, Poljske, Tajlanda, Vijetnama, Singapura i Malezije.

Prebrodili krizu

“Na ruskom tržištu, usprkos krizi, padu kupovne moći potrošača te devalvaciji ruske valute, JGL se uspio izboriti za još bolji tržišni udjel u odnosu na godinu ranije, te je nakon pomaka od pet mjesta, sada na 43. mjestu najvećih farmaceutskih kompanija u toj zemlji”, ističu u kompaniji koja je prije dvije godine otvorila novi proizvodni kompleks Pharma Valley u koji su uložili 361 milijun kuna. U 2017. godini JGL nastavlja jačati strateške segmente, a izvozna orijentacija i dalje je ključna okosnica i pretpostavka realizacije dugoročnih planova rasta i razvoja. Regija ZND ostaje dominantna u prodaji, dok tržišta Rusije i Hrvatska ukupno čine 71 posto.„Farmaceutski biznis i farmaceutsko tržište uvijek donose nove izazove i nove prilike za hrabre i poduzetne. Iza nas su dvije teške godine poslovanja obilježene gospodarskom i geopolitičkom krizom na ključnim izvoznim tržištima Rusije i Ukrajine. Godine koje su umanjile našu iskru uspjeha, iscrpile su nas i potaknule preispitivanje naših poslovnih modela, ali i osvijestile naše snage i naše slabosti. Odabrali smo internacionalni put na otvorenom tržištu što znači boriti se svaki dan za opstanak u međunarodnoj konkurenciji. To mogu samo hrabri i odvažni. Čestitati treba svakome tko je opstao tijekom prethodne krize! Ove godine očekujemo nastavak oporavka ključnog, ruskog tržišta, nastavljamo s iskoracima na globalnom terenu, od Azije do središnje Europe, u našim odabranim terapeutskim područjima”, izjavio je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL. Belupo se na lanjskoj ljestvici najvećih kompanija nalazi tek nekoliko mjesta iza JGL-a, s prihodom od 653 milijuna kuna, skoro 9% više nego u godini prije. Upravo je završio četverogodišnji investicijski ciklus, gradnju i opremanje tvornica krutih, polukrutih te tekućih oblika lijekova, u što je uloženo 530 milijuna kuna. To je jedna od najvećih greenfield investicija u Hrvatskoj. Ova tvornica predstavlja jednu od najmodernijih farmaceutskih postrojenja u regiji, koje će, uz 1386 postojećih, zaposliti stotine novih zaposlenika, ističu u kompaniji. Novootvorene će proizvodne linije osigurati rast proizvodnje od 150%, jedan i pol puta više nego što su današnje mogućnosti.Ujedno, ova je investicija mobilizirala brojne hrvatske kompanije. Gotovo 90 posto građevinsko instalaterskih radova povjereno je hrvatskim izvođačima, a čak 70 posto ukupne vrijednosti investicije prihodovale su hrvatske kompanije. Nova je investicija pružila mogućnost ulaganja u nove tehnologije koje će rezultirati proizvodnjom generičkih lijekova s dodanom vrijednošću. Novi proizvodni pogoni u potpunosti pokrivaju portfelj Belupovih lijekova i dodaju mogućnost proizvodnje novih oblika i formi.

Dokaz snage

“Belupo ima dugu povijest greenfield investicija. Sve su one dokaz specifičnosti farmaceutskog biznisa. Ono zahtijeva konstantna ulaganja u tehnologiju i proizvodne mogućnosti. No one su i dokaz snage poslovanja Belupa, koji je od male tvornice u Ludbregu postao jedan od najznačajnijih regionalnih brendova u farmaceutici. Politika Belupa oduvijek je usmjerena ka novim tehnologijama, povećanju konkurentnosti, razvoju novih proizvoda, otvaranju novih tržišta. Strateškim planiranjem investicijskih ulaganja, slijedeći svjetske znanstvene i tehnološke inovacije, koje su u farmaceutici iznimno zahtjevne i skupe definirale su se naše osnovne terapijske skupine. Prema anatomsko-terapijsko-kemijskoj klasifikaciji, Belupovi su lijekovi zastupljeni u 10 skupina, a najveće tržišne udjele imamo u skupinama lijekova s učinkom na srce i krvne žile, lijekova s učinkom na kožu, lijekova s učinkom na središnji živčani sustav te bogatog bezreceptnog portfelja”, istaknuo je Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa. Značajnih 10 posto rasta lani je ostvario i Roche Hrvatska, proizvođač inovativnih lijekova za onkološke pacijente. Na 518 milijuna kuna prihoda ostvarenih u Hrvatskoj napravili su 14 milijuna kuna dobiti. Iako se također bore s izazovom dugih rokova plaćanja lijekova na recept, zbog čega su duboko zadužene, i veledrogerije su lani popravile rezultate poslovanja ako se gledaju brojke. Medika je s 2,5 milijarde prihoda najveća, te 18. po prihodima na listi svih kompanija, a lani su uspjeli ostvariti dobit od 50 milijuna kuna, što je rast od 12 posto.  Mediku slijedi Phoenix koji je lani također imao rast prihoda od gotovo 9 posto, potom Medical Intertrade s 1,5 milijardom prihoda i rastom dobiti za 25 posto. Oktal pharma lani je imala 21 milijun kuna dobiti, te rast prihoda od 6,8 posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

..mislila sam da če iz naslova biti par riječi o BELUPU ???

Ja ne znam- tko i zašto toliko protežira Plivu, kraj ovako sposobnih i uspješnih Belupovaca?
Daju dobre uvjete, daju dobre rokove plaćanja, imaju dio palete lijekove kao i Pliva….
Mi nismo normalni.
Umjesto da razvijamo svoju proizvodnju i zaštitimo sebe- kako su svojevremeno slovenci napravili
s Krkom….mi se bavimo Plivom u globalnim razmjerima…od kojih -…nemamo ništa,
Daju nam najgore uvjete, u Hrvatskoj ,nikakve popuste, najgore rokove plaćanja…i ……treba još komentirati??

Pliva je u 2016. godini ostvarila ukupni prihod od 4,6 milijardi kuna uz dobit od 550 milijuna kuna, dok je Krka u istom razdoblju ostvarila ukupni prihod od 9 milijardi kuna uz dobit od 810 milijuna kuna (prije dvadesetak godina rezultati su bili dijametralno suprotni) – toliko o velikim uspjesima Plive.
Vlasnik Plive najveći je svjetski proizvođač generičkih lijekova koji u svijetu zapošljava (ili je do nedavno zapošljavao) 57 tisuća radnika, a u prvom polugodištu ove godine ostvarili su gubitak u poslovanju od oko 6 milijardi dolara uz dug prama bankama od prako 35 milijardi dolara – toliko o velikim uspjesima vlasnika Plive.
Medika je popravila rezultate poslovanja i lani ostvarila dobit od oko 50 milijuna kuna, ali istovremeno visina njenih potraživanja prema Agrokoru, koja ne potiču iz osnovnog poslovanja (s upitnom naplativošču) iznose preko 142 milijuna kuna.

New Report

Close