Predstečaj im je prekinut, iako nije bilo pokušaja ovrha imovine. Ali u predstečaju nema ovrha…

Autor: Suzana Varošanec , 16. rujan 2013. u 17:10
Bruno Orešar/J. Galoić/PIXSELL

Tvrtka Brune Orešara u pravnom ratu protiv rješenja o prekidu predstečaja.

Bruno Orešar iz Orbis Holdinga uz kojeg se vezuju i Hoteli Novi, te Gordan Širola, direktor Hotela Novi iz petnih žila bore se žalbama u predstečajnim postupcima protiv prijetnje da iz svojeg džepa plate porezne dugove tvrtki. Još nije poznato kako će ti slučajevi proći, no predstečaj je ono što bi oni htjeli.

Pritom upiru prstom i u Ministarstvu finacija da je nezakonito prekinulo postupke pred Finom, i u bivšu poreznu administraciju zbog njezinih propusta. Stečaj čini se nitko ne priziva, no namirenje iz osobne imovine odgovornih osoba po Općem poreznom zakonu otvorena je rezervna opcija za Poreznu. Rasplet ovisi o tome kako će Ministarstvo financija, ujedno i vjerovnik i arbitar, riješiti žalbe Orbis Holdinga i Hotela Novi protiv prekida oba predstečajna postupka.Fina je postupak za Hotele Novi, na inicijativu MF-a, prekinula 30. srpnja, a Orešarove tvrtke 12. kolovoza, po prijedlogu Službe za ovrhu zagrebačke podružnice Porezne. U oba slučaj do prekida je došlo zbog provođenja postupka utvrđivanja eventualnih zlouporaba prava u porezno-dužničkom odnosu odgovornih osoba. Postupak za Orešarovu tvrtku prekinut je nekoliko dana prije isteka roka za dovršetak postupka.

To bi moglo značiti i da je država nije htjela poslati u stečaju, te da joj je draža naplata od Orešara. Njegovi odvjetnici u žalbi su osuli žestoku paljbu po Ministarstvu financija. Smatraju da je po srijedi nezakonit, neustavan te podredno – preuranjeni prijedlog za prekid. Upiru prstom da imovine za plaćanje poreza ima, a da Porezna nije iscrpila sva sredstva. Sve se to izdogađalo nakon izglasane nagodbe s vjerovnicima koju je srušila Hypo banka. Prije prekida, naime, banka se žalila na utvrđeni iznos tražbina Orešara i drugih povezanih osoba. Hypo je prigovorila njihovoj visini tražbina jer nisu ukalkulirali da je dio duga dužnik otplatio. Primjer koji je Hypo naveo pokazuje da je po istom kreditu, banka prijavila 6,9 milijuna kuna, a Orešar 11,4 milijuna kuna po osnovi osiguranja istog kredita između dužnika i Hypo. Ministarstvo financija je žalbu uvažilo, i postuapk se vratio na ispitivanje osnovanosti utvrđenih tražbina.

Orbis Holding je tražio hitno postupanje, no čini se da je kažnjen  prekidom. I Hoteli Novi u svojoj žalbi ističu da odgovorne osobe nijednom svojom radnjom nisu ugrozile poziciju vjerovnika, niti umanjile imovinu tvrtku, no prozivaju Hypo banku za zloupotrebu pozicije razlučnog vjerovnika. Što se države tiče, tvrde da nikad nije postojala nemogućnost naplate poreznog duga od tvrtke, te ga je tvrde Porezna mogla naplatiti još 2010. Tvrde da je u trenutku nastanka porezni dug za Hotele Novi iznosio 21 milijun kuna, a vrijednost imovine neopterećene bilo kakvim teretima iznosila 92,9 milijuna kuna.

 "Smatramo da Porezna nije provela sve mjere ovrhe, da tvrtka u svom vlasništvu ima imovinu slobodnu za prodaju i namirenje poreznog duga te da se postupak pokretanja utvrđivanja zlouprabe poreznog prava provodi nezakonito i neutemeljeno", tvrde u žalbi Hoteli Novi.Riječki poreznici u kolovozu su krenuli u pljenidbu, te prodaju pokretnine procijenjene na 33 milijuna kuna. Za Hotele Novi to je dodatni dokaz koji s odgovornih poreznih jamaca skida svaku krivnju. Izgleda da će ovaj slučaj otvoriti Pandorinu kutiju odgovornosti u poreznoj administraciji. Za sadašnju se može reći da postoji kvaka 22 po kojoj ovrha poreznih tražbina nije moguća tijekom predstečajnog postupka, ali se njezina mogućnost otvara upravo tijekom prekida. 

Komentirajte prvi

New Report

Close