Predstavnica iznajmljivača: Zbog priča o novom valu, strani gosti otkazuju rezervacije

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2021. u 10:01
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Marković je rekla da je jedina strategija motivirati ljude da se cijepe, ali nikako ne skraćivati sezonu bilo kakvim direktnim datumima.

Imunolog Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta u Rijeci upozorio je kako postoji veliki rizik da nas privid normalnog, biologija virusa i naše greške najesen opet dovedu u katastrofalnu situaciju s Covidom.

Na snagu u svim zemljama Europske unije danas stupa odluka o primjeni digitalnih potvrda. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, rekla je da je digitalna potvrda sredstvo koje će s vremenom postajati sve jednostavnije za primjenu te da će biti sve jednostavnije doći do nje.

“Nekakav najlogičniji način nastavka našeg života je upravo danas s tom digitalnom potvrdom da nam se bude lakše okupljati i da radimo sve ono što volimo raditi i što smo morali izbjegavati u posljednje vrijeme, odnosno vrijeme pandemije”, rekla je Pavić Šimetin za emisiju Hrvatskog radija ‘U mreži prvog’.

Jonjić je rekao da smo sad svi u prividu normalnog, ali da postoji veliki rizik da nas taj privid i biologija virusa te naše greške dovedu opet najesen u katastrofalnu situaciju.

“Ništa se bitnoga nama nije promijenilo osim famoznog cijepljenja koje je za sada, izgleda, jedini uspješan način borbe”, rekao je Jonjić.

Virusi tendiraju mutacijama, poboljšanjima, do kraja ljeta vjerojatno ćemo imati nekoliko novih varijacija, rekao je također. Međutim, istaknuo je, izgleda da se za sada nije dogodila varijanta koja je potpuno rezistentna na cijepljenje.

“Međutim, može se dogoditi varijanta koja je praktički potpuno rezistentna na ovo cijepljenje i mi moramo tražiti druge opcije. Naravno, druge opcije su nove vrste cjepiva, nove varijante cjepiva koje ciljaju takozvani konzervirani dio virusnom genoma, odnosno proteoma, na koji virus ne može napraviti ništa, jer ako mutira taj dio, onda nema tog virusa više. I na tome se puno radi”, rekao je Jonjić.

“Dok nemamo potpuno jasno pokriveno cijepljenje i dok nemamo lijeka za Covid-19, ostaju nam konzervativne mjere koje su nepopularne, a to su zapravo oprez, ciljane mjere kako bi se spriječilo širenje epidemije”, rekao je također Jonjić, dodavši da nije optimističan, odnosno da je umjereno pesimističan što se tiče jeseni s obzirom na našu procijepljenost.

“Jednostavno me strah, ne vidim načina kako bi optimizam pomogao”, rekao je, prenosi HRT.

Barbara Marković, potpredsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, rekla je da su zbog medijskih napisa da će 15. kolovoza delta-soj doći u Hrvatskoj neki strani gosti otkazali rezervacije.

Rekla je da je politika protiv cijepljenja dosta jaka, ali da se mladi i svi koji su u kontaktu s gostima cijepe.

Pavić Šimetin rekla je da nisu važne izjave, već statistika i podaci.

“To su egzaktni podaci i mi ih takve kakve imamo moramo prikazivati”, rekla je.

“Sekvenciranje za nas radi Europski centar za kontrolu bolesti. Oni prije nas znaju koji je naš udio delta-soja, i čak znaju jesmo li poslali dovoljno uzoraka”, dodala je Pavić Šimetin.

Marković je rekla da je jedina strategija motivirati ljude da se cijepe, ali nikako ne skraćivati sezonu bilo kakvim direktnim datumima.

“Tako nam dolaze otkazi rezervacija. Jedno vam je sjediti u uredu na ugodna 24 stupnja, jedno je raditi na terenu na plus 40 s gostima”, rekla je Marković, dodavši da je situacija na terenu vrlo osjetljiva te da se turisti raspituju o svim izjavama.

Pavić Šimetin pozvala je ljude na cijepljenje.

“Kad idemo kod doktora dentalne medicine, to nikome nije drago, pa opet odemo, moraš otići. Tako i ovo, treba malo hrabrosti prikupiti, malo se prisiliti i jednostavno otići na cijepljenje”, poručila je.

Pavić Šimetin rekla je da je važno tijekom ljeta cijepiti djecu s kroničnim bolestima i one koji u obitelji imaju osobe s kroničnim bolestima te da će prije početka školske godine pripremati organizirano cijepljenje, koje će počivati na premisi dobrovoljnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close