Predstavljene stroge mjere koje vrijede od subote, donosimo nove detalje

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2020. u 14:22
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije predstavlja nove, stroge mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa. 

Uvodno je Plenković naglasio da je broj novozaraženih premašio 4000. Dao je pregled rasta po visokim stopama još od listopada. Podsjetio je na brojna upozorenja koja su bila upućivana. Ustvrdio je da su mjere od 25. listopada pridonijele usporavanju rasta, ali ne i padu rasta broja novih slučajeva zaraze.

“Sada smo primorani dodatnim ograničenjima za društveni život i ekonomske aktivnosti pokušati suzbiti epidemiju”, naveo je premijer te naglasio da daljnja dinamika zaštite od virusa ovisi opet od nas, jer nastavi li se dalje širiti zaraza, možda ni ove mjere neće biti dovoljne. Upozorio je da je virus opasan te da jedna od 51 zaražene osobe na žalost premine što je sličan podatak kao i u svijetu. Pozvao je na nošenje maski, izbjegavanje svakog kontakta koji nije nužan te na odgodu svih okupljanja i druženja.

Kao ciljeve je naveo suzbijanje zaraze, širenje kruga testiranja, održavanje zdravstvenog sustava i pripremu za najavljeno cijepljenje.

Potom je predstavio niz mjera o kojima smo već detaljno pisali.

Javna okupljljanja ograničavaju se do 25 osoba, privatna okupljnja do 15 osoba. Javna okupljalja mogu trajati do 22 sata. Nema svadbi. Na pogrebima 25 osoba. Na okupljanjima mora biti za svaku osobu 4 m2 površine. Prostori za okupljanja se moraju dezinficirati.

Javni prijevoz, popunjenost smije biti do 40 posto mjesta. Vozači i putnici moraju imati maske. Kontrolu će provoditi inspektori.

Najavljene su stoge kontrole. Na ulazima u trgovine bit će istaknute obavijesti o najvećem broju kupaca koji u isto vrijeme mogu biti u trgovini. Pekarnice mogu raditi do 22h, a prodaja alkohola je zabranjena nakon 22 sata. Zatvaraju se kafići i restorani.

Dostava je dopuštena.

Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve natjecanja. Zatvaraju se teretane i sportski centri. Nema proba amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U kinu nema konzumacije hrana.

Škole stranih jezika mogu biti samo online.

Preporučuje se da mise budu online.

Sve mjere će biti na snazi najmanje do 21. prosinca. Ako se do tada broj zaraženih spusti, dio mjera će se ukinuti. U protivnom, mjere će i dalje ostati na snazi.

Krunoslav Capak je epidemiološku situaciju ocijenio zabrinjavajućom.

Do 22. 11. imali smo 15-postotni porast novoboljelih, a prije toga 7,7. Taj rast se ubrzava. Incidencija je sada jedna od najviših u Europi, veća je od 900 na sto tisuća u dva tjedna. Što se tiče mortaliteta, na sredini smo. Raste i broj hospitaliziranih”, naveo je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close