Predstavljena Udruga otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. lipanj 2013. u 13:13
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Novoosnovana Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk okuplja velike, srednje i male otkupljivače i prerađivače mlijeka.

Novoosnovana Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk okuplja velike, srednje i male otkupljivače i prerađivače mlijeka s ciljem pružanja podrške u prilagodbi poslovanja hrvatskog mliječnog sektora zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, kazala je danas na predstavljanju Udruge njezina predsjednica Rašeljka Maras.

Jačanje konkurentnosti domaćeg mliječnog sektora te priprema i implementacija prvenstveno edukacijskih projekata namijenjenih primarnom sektoru, industriji, ali i potrošačima, financiranih sredstvima iz fondova Europske unije ključni su ciljevi Udruge, istaknula je Maras. Napominje i kako je nužno partnerstvo svih u lancu jer bez toga nema uspješne i konkurentne poljoprivrede.

Članovi Udruge u ovom su trenutku Meggle, Dukat i Udruga hrvatske male mljekare.

CroMilk je članica Europskog udruženja mliječne industrije (European Dairy Association – EDA), čime su stvoreni preduvjeti za sudjelovanje hrvatskog mliječnog sektora u predlaganju i sukreiranju određenih politika EU.

Također, mljekarski će sektor sudjelovati u stručnim raspravama u procesu donošenja europskih agrarnih politika i pravila te prikupljati najbolje europske prakse i implementirati ih na domaćem tržištu, rečeno je.

U svom radu, kazala je Maras, CroMilk će se usmjeriti na suradnju sa svim relevantnim institucijama.

Glavni tajnik EDA-e Joop Kleibeuker pozdravio je osnivanje Udruge te kazao kako će ulazak Hrvatske u EU za domaći mliječni sektor, odnosno farmere i industriju, kratkoročno biti veliki izazov, no dugoročno će imati pozitivan utjecaj u vidu konsolidacije sektora, unapređenja poslovanja te jačanja konkurentnosti.

I voditelj službe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Dalibor Janda pozitivnim smatra osnivanje Udruge, čija će uloga biti važna u poslovima lobiranja, posebice sada kad postajemo članica EU.

U kontekstu ulaska u EU kazao je kako iskustva pokazuju da oni proizvođači koji su spremni na promjene i prihvaćaju promjene uspijevaju, te kako je nužno istaknuti prepoznatljivost naših proizvoda kako bi se ostvario prihod i uspješno poslovanje u nadolazećim godinama.

EDA ima članice u 24 europske zemlje, a osnovano je s ciljem predstavljanja i zastupanja europske mliječne industrije ispred EU institucija.

Komentirajte prvi

New Report

Close