Predstavljen projekt prvog rehabilitacijskog centra

Autor: Borivoje Dokler , 27. travanj 2022. u 22:00
Foto: PD

Anđeli Centar bi se gradio u Dugopolju i financirao sredstvima Europske unije.

Splitska udruga Anđeli u suradnji sa županijom Splitsko-dalmatinskom organizirala je u Hotelu Park u Splitu predstavljanje idejnog projekta Rehabilitacijskog centra u Dugopolju.U centru koji će se prostirati na ukupno 58.000 četvornih metara predviđena je izgradnja više međusobno povezanih objekata s kapacitetima za trajni ili privremeni smještaj djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, edukacijsko-rehabilitacijske radionice, senzorne sobe, rekreacijske dvorane, unutrašnji i vanjski bazen, kao i prostor za terapiju uz konje i pse i povrtnjaci. Navedeni centar bio bi najveći takve vrste u regiji.

Suradnja sa Županijom

“Nakon 12 godina konačno smo došli do predstavljanja idejnog rješenja velikog rehabilitacijskog centra u Dugopolju. Željeli bismo napomenuti da ovo nije centar samo za ‘Anđele’ već za svu djecu i osobe s invaliditetom, ali i sve one koji se u određenom životnom trenutku nađu u potrebi za rehabilitacijom. Samu izradu idejnog rješenja financirala je Splitsko-dalmatinska županija, a sad je na Vladi da projekt proglasi od državne važnosti, kako bi se moglo aplicirati na EU natječaje i konačno osigurati sredstva za izgradnju ove anđeoske oaze”, istaknula je Anka Đikić iz Udruge Anđeli koja je inicirala čitav projekt.

Slovenija ih ima već četiri

Predsjednica udruge Dijana Aničić nadodala je kako jedna mala Slovenija ima četiri rehabilitacijska centra, a Hrvatska nema niti jedan. “Kod nas, naime, sustavna skrb i integracija za djecu i osobe s invaliditetom ne postoji. Oni mogu dobiti pomoć preko udruga ili u privatnim ustanovama, ali ne na jednom mjestu. Dosta je toga! Oni imaju pravo na dostojanstveno postojanje, pa i na dostojanstven odlazak ako hoćete”, kazala je Dijana Aničić.

Komentirajte prvi

New Report

Close