Naš turizam dobio novi ‘vjetar u leđa’: Dobitak i za građane, i za turističke subjekte

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2023. u 10:18
U sklopu sustava e-Građani sada su diostupne usluge TuStart, TuRiznica i TuRegistar/L. Stanzl/PIXSELL

Cilj projekta i svih nastalih elektroničkih usluga je poboljšanje učinkovitosti javnih usluga i komunikacije građana i turističkih subjekata s javnom upravom.

E-turizam novi je set digitalnih javnih usluga za područje turizma od danas dostupnih u sustavu e-Građani nastalih u sklopu trogodišnjeg projekta Hrvatski digitalni turizam ili e-turizam, koji je provodilo i završne aktivnosti u srijedu predstavilo Ministarstvo turizma i sporta (MINTS).

Predstavljajući taj projekt i njegovu završnicu na konferenciji za medije, njegova voditeljica i ravnateljica Uprave za strateško planiranje, digitalizaciju i EU fondove Natalija Havidić, kazala je da se projekt provodi od početka 2018., a završava početkom veljače ove godine.

Cilj projekta i svih nastalih elektroničkih usluga je poboljšanje učinkovitosti javnih usluga i komunikacije građana i turističkih subjekata s javnom upravom.

Tri su nove e-usluge za turizam nastale u sklopu tog projekta – TuStart, TuRiznica i TuRegistar, koje su u nadležnosti MINTS-a. Još dvije otprije su u tom procesu nadograđene – eVisitor kao sustav za prijavu i odjavu turista te portal Croatia.hr koji predstavlja hrvatsku turističku ponudu i razne informacije, a obje su u nadležnosti HTZ-a.

TuStart usluga, po riječima Havidić, namijenjena je za online pokretanje i registriranje ili promjenu turističke djelatnosti, TuRegistar je turistički središnji registar koji će obuhvaćati sve poduzetnike i građane koji se bave turizmom, kategorizaciju objekata i drugo, a TuRiznica je sustav u kojemu će se online vidjeti i podnositi zahtjevi za dodjelu svih potpora u turizmu.

“Važnost projekta je i u tome što se sada papirnato izdavanje dozvola, rješenja i sličnog odrađuje online, a i što su sva ta rješenja i digitalizirano mapirana. Točnost podataka koji se unose, primjerice, u sustav TuRegistra trebaju verificirati osim MINTS-a i županije te će tada biti vidljivi u tom sustavu”, kazala je Havidić.

Komentirajte prvi

New Report

Close