Predsjednik sindikata školstva otkrio kada se mogu očekivati prvi otkazi zbog covid-potvrda

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2021. u 08:47
Foto: Unsplash

Ima i onih, dodaje, koji su zbog odluke da se neće testirati zatražili neplaćeni dopust, a ravnatelji škola su im to odobrili, kao i onih koji su otvorili bolovanja.

Početkom prosinca u sustavu školstva za one zaposlenike koji nisu cijepljeni i odbili su testiranje mogu se očekivati prvi izvanredni otkazi, najavio je to predsjednik Sindikata Željko Stipić, istaknuvši kako su ovaj tjedan nastavnicima bez covid-potvrda uručene prve opomene.

“Prve opomene su krenule. Nije ih preveliki broj, a koliko ih je točno, znat ćemo kad prikupimo sve podatke. Ono što trenutno znamo je da među našim članovima ima njih pedesetak koji se nisu željeli cijepiti ni testirati, međutim to nije i broj onih koji su dobili opomene, jer u međuvremenu je bilo i onih koji su se predomislili. Ili su se cijepili, ili su ipak pristali na testiranje”, rekao je Stipić.

Ima i onih, dodaje, koji su zbog odluke da se neće testirati zatražili neplaćeni dopust, a ravnatelji škola su im to odobrili, kao i onih koji su otvorili bolovanja.

“Prema prijedlogu Ministarstva, zaposleniku koji ne predoči covid-potvrdu izriče se najprije prva, a potom i druga opomena. Drugo upozorenje stiže nakon što zaposlenik nije sedam dana predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom. U drugome upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu. Ravnatelj u istom upozorenju poziva djelatnika na očitovanje. Zaposlenicima kojima je izrečeno prvo upozorenje pred izvanredni otkaz poslali smo zahtjev za zaštitu prava i zahtjev za preuzimanjem odgovornosti. To su pravne predradnje za koje nas odvjetnici upozoravaju da su bitne”, kaže Stipić.

Za prve otkaze ugovora o radu koji bi prema njegovoj procjeni mogli stići već početkom prosinca Stipić kaže da će se pokušati preispitivati na samim školskim odborima, a onda slijedi odabir odvjetničkih ureda specijaliziranih za radno pravo. Potom slijedi sastavljanje tužbe i sam sudski postupak.

Činjenicu da su se prva upozorenja prosvjetnim djelatnicima počela uručivati, potvrđuje i predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, piše Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close