Predsjednici Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina o Vladinim mjerama za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata

Autor: Poslovni.hr , 15. rujan 2022. u 16:05

Osim Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina su, među ostalima, podržali i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore te su složni kako navedeni paket mjera pomaže gospodarstvu i osigurava stabilnost.

Predstavnici Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina održali su u četvrtak 15. rujna u Zagrebu konferenciju za novinare na temu aktualnih mjera Vlade Republike Hrvatske kojima se ograničava rast cijena energenata. Ekonomska kriza uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu, posljedicama pandemije, klimatskim promjenama i neravnotežom između ponude i potražnje dovela je do rekordnog rasta cijena energenata i proizvoda (posebice prehrambenih), visoke stope inflacije, udara na standard građana i poteškoća za gospodarstvo. Slijedom navedenoga, Vlada Republike Hrvatske donijela je paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna kojim će se očuvati standard građana, zaštititi javni, nevladin i neprofitni sektor, osigurati daljnji rast gospodarstva, omogućiti mirnu i predvidivu jesen i zimu, adekvatno odgovoriti na velike globalne poremećaje. Na navedene mjere osvrnuli su se Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, Željko Turk, predsjednik Udruge gradova te Božo Lasić, predsjednik Hrvatske zajednice općina.

Sve mjere vezane uz lokalnu i regionalnu samoupravu donosile su se na temelju konzultacija s lokalnom i regionalnom samoupravom tako da će iste uvelike olakšati rad i poslovanje, te osim kućanstvima, pomoći javnom i neprofitnom sektoru kako i gospodarstvu općenito“ istaknuo je župan Marušić i dodao da se najavljenom rekategorizacijom potrošnje električne energije osigurava jeftinija električna energija u visini univerzalne usluge za kućanstvo s prosječnom cijenom od 62 eura po MWh. Navedeno uključuje dječje vrtiće, škole, fakultete, knjižnice, muzeje, bolnice, zdravstvene ustanove, domove za starije i nemoćne, udruge, vjerske zajednice, općine gradove i županije. To su sve ustanove čija bi održivost bila uvelike otežana da nema strateškog planiranja i mjera koje ih izuzimaju iz kategorije gospodarskih subjekata. O važnosti ulaganja u energetske obnove župan Marušić je rekao: „Mi smo, kao Županija, jako puno uložili u energetske obnove. Obnovili smo 23, odnosno, sve matične škole i time su ostvarene energetske uštede od 70 pa do 80 posto. Također, energetski smo obnovili gotovo sve odjele naše dvije bolnice u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, kao i domove zdravlja. Valja istaknuti i da smo pred završetkom ugradnje 16 fotonaponskih elektrana, investicije vrijedne preko 3 milijuna kuna.“

Mjere vlade pozdravljaju i u Udruzi gradova i Hrvatskoj zajednici općina. „Ukupni rashodi za energiju vrtića, škole, javne rasvjete i druge ustanove u 2021. su godini iznosili 1.2 milijarde kuna. Projekcije pokazuju da bi bez ograničenja rasta cijena troškovi energije mogli premašiti 4.8 milijardi kuna što je iznos koji lokalna samouprava ne može nadoknaditi iz internih ušteda i zaduživanja te bi bilo potrebno poduzimati mjere ograničenja rada tih javnih funkcija“ objasnio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk koji se također osvrnuo na nužnost povećanja aktivnosti usmjerenih energetskoj učinkovitosti kako bi jedinice lokalne i regionalne samouprave još otpornije dočekale prestanak privremene mjere ograničenja cijene energenata. Dodao je da je privremeno ograničenje cijena energije omogućilo da se cijene vodoopskrbne usluge stabiliziraju i spriječi njihov značajan rast obzirom da električna energija predstavlja jedan od značajnih inputa u određivanju cijene vode.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić je izrazio zadovoljstvo dijalogom i suradnjom s Vladom. „Ovakve mjere za socijalnu i energetsku sigurnost građana Republike Hrvatske, poslovne zajednice, te institucija lokalne i regionalne samouprave, Hrvatska zajednica općina i ja kao predsjednik svesrdno pozdravljamo i podupiremo. Jedinice lokalne samouprave već mjesecima osjećaju velik teret energetske krize koja je rezultat ruske agresije na Ukrajinu na način da mnoge općine plaćaju račune za električnu energiju koji su dva, tri puta veći nego što su bili“ rekao je načelnik Lasić.

Osim Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina su, među ostalima, podržali i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore te su složni kako navedeni paket mjera pomaže gospodarstvu i osigurava stabilnost. Vlada Republike Hrvatske će pratiti učinak jesenskog paketa mjera te sukladno potrebama i promjenama na tržištu poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi zaštitila građane i poduzetnike od globalne krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close