‘Predsjedanje Vijećem EU velik je test za ugostitelje’

Autor: Marija Crnjak , 13. studeni 2019. u 21:59
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Stopa PDV-a od 13 posto za sve, kvota za zapošljavanje 30.000 stranaca, neoporezivanje napojnice.

Zagrebački ugostitelji u srijedu su na svom tradicionalnom Forumu održanom u hotelu Esplanade od države zatražili da preferencijalnu stopu PDV-a od 13 posto uvede za sve ugostiteljske usluge osim pripreme i posluživanja alkoholnih pića.

Pojasnili su da će to povećati ulaganja i kvalitetu usluga, koja će biti na testu već sljedeće godine s predsjedanjem Hrvatske Vijećem Europske unije, kad zagrebački kafići i restorani očekuju više od 20.000 t novih gostiju.

Ugostitelji traže i kvotu od 30.000 za zapošljavanje stranaca u sljedećoj godini u turizmu, neoporeziv tretman napojnica od 10 posto, kao i priznavanje troškova reprezentacije.

“Podržavamo porezno rasterećenje ugostitelja u ovom krugu porezne reforme, no ostaje zakinuto 70 posto ugostitelja, kafića i barova”, istaknuo je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb koje od Grada traži i ukidanje poreza na potrošnju te smanjenje komunalne naknade.

Osnivač akademije Barology Cocktail Studio Marin Nekić upozorio je na Forumu da ugostitelji sada samo preživljavaju i ne stignu se baviti svoji poslom.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina poručio je ugostiteljima da naprave reda u vlastitim redovima, gdje i dalje ima puno rada na crno, i to će otvoriti mjesto za daljnja porezna rasterećenja.

“U ovoj godini bilo je 16 tisuća inspekcijskih nadzora ugostitelja i kod njih 65 posto zabilježeni su prekršaji u fiskalizaciji. S većom fiskalizacijom i minus od nižeg poreza bit će puno manji”, pojasnio je Glavina.

Šef Državnog inspektorata Andrija Mikulić najavio je kako će Inspektorat na svojim web stranicama uskoro objaviti točan popis stvari koje će gledati inspektori u nadzoru.

“Naš je cilj prevencija, edukacija i suradnja, i zato ćete unaprijed znati što će vas tražiti pojedini inspektor. To je jedna od niza novih mjera koje planiramo uvesti u našem radu” kazao je Mikulić.

“Gdje je god moguće ide se s mjerama oportuniteta, da poduzetnici dobiju priliku ispraviti neke manje nepravilnosti, jer zatvaranje lokala nikom ne koristi. No i dalje bez rezerve kažnjavat će se nelojalna konkurencija, neregistrirani objekti”, zaključio je šef Državnog inspektorata Andrija 
Mikulić.

Komentirajte prvi

New Report

Close