Predrag Matić: Objava registra bit će moj božićni poklon braniteljima

Autor: Agencija VLM , 10. listopad 2012. u 13:29
Predrag Matić (PXL)

Registar će biti dostupan u elektroničkom obliku i sadržavat će dva stupca. U prvom će biti objavljeno ime, ime jednoog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, broj dana provedenih u Domovinskom ratu…

– Objava Registra branitelja koncem godine bit će moj božićni poklon braniteljima, onim istinskim na ponos, a onima koji to nisu na sramotu – rekao je ministar Predrag Matić u srijedu u kinu Europa predstavljajući nacrt prijedloga Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Potom je objasnio da će registar biti dostupan u elektroničkom obliku i sadržavat će dva stupca. U prvom će biti objavljeno ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, broj dana provedenih u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, odnosno MUP-u ili MORH-u.

Ostali podaci, primjerice o ratnom putu, bit će dostupni isključivo uz osobnu suglasnost svakog pojedinog branitelja.

– Ja ću prvi tražiti da se objavi moj ratni put, a ako zbog objave registra ijedan branitelj bude zaustavljen na granici samo zato što je hrvatski branitelj, rado ću osobno na odsluženje kazne umjesto njega – rekao je ministar Matić. Također, novim zakonom uvodi se nova kategorija ''povijesno značajnih osoba''. Konkretno, riječ je o hrvatskim braniteljima smrtno stradalim u obrani RH koji su bez ikoga svoga pa se ovom kategorijom želi spriječiti da se nekoliko godina nakon pokopa branitelj izbaci iz grobnice čime će se obavezati lokalne uprave da čuvaju grobna mjesta hrvatskih branitelja. Također, ministar je objavio da u ministarstvo uvodi izravnu telefonsku liniju ''Pitaj ministra'' koja će svakog ponedjeljka biti otvorena za sve one branitelje koji nisu iz Zagreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close