Prednosti umjetne inteligencije: Od rasta produktivnosti do nastanka novih zanimanja

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2024. u 11:31
Foto: Pixabay/Ilustracija

Hoće li nas zamijeniti umjetna inteligencija?

Umjetna inteligencija mogla bi uskoro promijeniti većinu poslova u razvijenim gospodarstvima svijeta, a 60 posto radnih mjesta suočilo bi se s promjenama, procjenjuje MMF. Za polovinu zanimanja na koja se to odnosi promjena bi bila pozitivna. Kod ostalih će nova tehnologija zamijeniti ljude, piše HRT.

U zemljama s niskim dohotkom umjetna inteligencija promijenit će 26 posto poslova, a u zemljama u razvoju to se penje do čak 40 posto.

Projekt “Fast stream” ušao je među 10 najboljih softvera otvorenog koda u svijetu. To je alat za programere koji olakšava izradu mikroservisa. Upotrebljavaju ga velike tvrtke koje u kratkom roku moraju obraditi veliku količinu podataka.

“Gdje onda koristimo tu generativnu umjetnu inteligenciju što tek ubrzava cijelu priču; taj mikroservis; za koji bi inače trebalo nekoliko dana- sada se može napraviti u roku od nekoliko minuta uz prosječan trošak od jednog dolara”, pojasnila je Hajdi Ćenan, osnivačica startupa “Airt”.

I ta moć umjetne inteligencije s jedne strane oduševljava, a s druge plaši. MFF stoga upozorava – razvoj umjetne inteligencije mogao bi utjecati na 60 posto radnih mjesta u razvijenim gospodarstvima.

“S tim da će pola od tog broja biti vjerojatno u promijenjenom načinu odvijanja radnih procesa, a pretpostavlja se da će barem polovica od tih radnih mjesta s druge strane biti potpuno zamijenjena nekim od modela umjetne inteligencije”, pretpostavio je prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

Prednosti uvođenja umjetne inteligencije su brojne, poput rasta produktivnosti i nastanka novih zanimanja. No tu je i druga strana medalje, mnoga radna mjesta će nestati. Svakom gospodarstvu zadaća je prilagoditi se želi li opstati pa tako i našem.

“Ono čega se treba bojati je jest nepraćenje razvoja umjetne inteligencije i needuciranja o njoj jer će najveći negativni učinak imati na ljude koji nisu u korak s vremenom”, ustvrdila je Ćenan.

“Bit će sve više onih koji će koristiti umjetnu inteligenciju u povećanju produktivnosti na bilo koji način kako bi povećali svoju konkurentnost na hrvatskom, regionalnom i globalnom tržištu”, dodao je Tipurić.

Jer umjetnu inteligenciju nije moguće zaustaviti. Ono što je sigurno, ona mijenja našu sadašnjost i budućnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close