Pred nama je veliko poskupljenje mesa: ‘Rast cijena neće biti manji od 30 posto’

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2022. u 08:18
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

“Problem je sektorski i moja je procjena je da će se takva situacija odraziti na rast cijena mesa. Poskupljenje se može očekivati krajem prvog kvartala”, govori direktor Purexa Milivoj Dragošević.

Purex, jedan od najzanimljivijih integriranih sustava proizvodnje purećeg i pilećeg mesa i prerađevina od svinjskog mesa, posluje stabilno i prošle je godine ostvario 70 milijuna kuna prihoda. Profitabilnost poslovanja te obiteljske tvrtke, koja je prošla težak razvojni put zbog inzistiranja na visokim standardima primjerenim organskoj i ekološkoj proizvodnji, ni u jednom trenutku, prema riječima vlasnika i direktora Milivoja Dragoševića, nije dovedena u pitanje iako je zbog porasta ulaznih troškova malo manja nego lani.

“Nemamo posebnih problema osim što je općenito u sektoru stočarstva vidljiv problem rasta cijena sirovina stočne hrane. S druge strane, cijena mesa još je diskontna. Slična je situacija u mljekarstvu, uzgoju svinja i peradi, a malo se, doduše, oporavila cijena junetine. Takva situacija nije samo kod nas nego u čitavoj Europi. Doduše, u većini zemalja Europske unije stočarski sektor ima ozbiljnije mjere podrške dok su kod nas subvencije kojima bi se takva situacija trebala premostiti male”, ističe Dragošević, koji smatra da je rast cijena mesa neizbježan, piše Jutarnji list.

Sektorski problem

“Problem je sektorski i moja je procjena je da će se takva situacija odraziti na rast cijena mesa. Poskupljenje se može očekivati krajem prvog kvartala. To, nažalost, nije dobro za kupce i potrošače i svakako će se odraziti na standard građana, ali drugog izlaza, očito, nema. Ako se cijena mesa ne poveća, u ovakvoj situaciji neće ga imati tko proizvoditi. Ne mogu cijene u maloprodaji biti niže od proizvodnih”, objašnjava Dragošević.

Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.

“Ove nam godine situaciju otežava i ptičja gripa, zbog koje je u europskim zemljama dio peradi uništen. Mi, na sreću, još nemamo tih problema jer u blizini nemamo slučajeva detektiranog virusa ptičje gripe. Osim toga, naša je perad u zatvorenim objektima. Situacija vezana uz virus ptičje gripe može se odraziti na smanjenje proizvodnje mesa peradi, a to također može utjecati na cijenu na tržištu”, napominje on.

Što se tiče Purexa, Dragošević otkriva da su u ovoj godini u proizvodnji zaposlili 20 novih radnika, i to uglavnom iz inozemstva jer, nažalost, domaći radnici nisu zainteresirani za ovu vrstu poslova.

Radnici iz Nepala i Filipina

Zaposlili su i desetak domaćih radnika u prodaji.

“U tom se dijelu još može pronaći dobar domaći kadar. Već nam je stiglo petnaestak radnika iz Nepala i Filipina, a očekujemo ih još pet, šest uskoro. Time bi za ovu godinu zadovoljili naše potrebe za radnicima. Inače, imamo trenutno 235 zaposlenika”, kaže on za Jutarnji.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kila riže 20kn a pšenice 1,5kn? A tek kuruz.. znanost nalaže nepoduzetništvo.. kila paradajza 40kn.. teletine 60 kn.. a čvarci idu i do 300.. krumpir 3-8 kuna a prinos 4× od pšenice…

E sad.. par čarapa 15- 20 kuna.. dakle indeks komparativnih cijena veli da je nase na all time low dok je u se prilično skupo. Podase se u hrvatskoj slabo isplati po mom iskustvu… skuuupooo…

1  boca   0.5 l    OŽUJSKOG PIVA …košta 7.12  kn  u dućanu  a oko  15.00 kuna u  kafiću…

Voda s hmeljom punjena na  trakama…

 

A  kila  svinjskog buta je  18.99  kn u KONZUMU ..jučer ! Pa, naravno da nema logike.

Možda, a možda i ne. Ovisi što će napraviti konkurencija. Ako ostane u manjini…

New Report

Close