Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Pred nama je desetljeće rasta i razvoja

Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska.

Andreas Rörig
15. prosinac 2022. u 22:00
Andreas Rorig/PD

Ako je netko donedavno još imao dvojbi u opravdanost energetske tranzicije, smatrajući je utopijom zelenih radikala i njihovih pobornika, ruska agresija na Ukrajinu i energetski šok zasigurno su mu otvorili oči: tranzicija prema obnovljivim izvorima je neminovna, neodgodiva i nezaustavljiva. Situacija u kojoj smo zbog nestabilnosti opskrbe imali scene panike i straha, upozorila je koliko je opasno oslanjati se samo na fosilna goriva.

Zbog sve više cijene njihova je dostupnost došla u pitanje i otvorila temu alternative, za koji je odgovor svud oko nas: sunce i vjetar. Oni su osnova energetske tranzicije koja vodi prema ostvarenju niskougljičnog gospodarstva i društva

E.ON Hrvatska ide odlučno u tom smjeru, razvojem različitih pametnih energetskih rješenja za industrije, zajednice i kućanstva, prilagođenima njihovim potrebama.

E.ON-ove energetske mreže diljem Europe upravljaju zahtjevnim energetskim tokovima i podacima te pospješuju energetsku učinkovitost i smanjuju emisije ugljičnog dioksida. Mreže za održivu energiju čine transformaciju mogućom, predstavljaju jezgru E.ON-ova poslovanja i pružaju prilike za rast. E.ON grupa će na 17 europskih tržišta do 2026. investirati 27 milijardi eura kako bi se povećala otpornost na energetske izazove i zajamčila pouzdanost opskrbe.

U Hrvatskoj smo tijekom 2022. uložili 12,5 milijuna eura kroz BOT ugovore o otkupu energije, te 25 milijuna eura u ostale solarne projekte. E.ON Hrvatska ima sve više poslovnih i privatnih kupaca koji su shvatili prednosti obnovljivih izvora i isplativost ulaganja u ove projekte. Smanjuje se izloženost nepredvidivosti cijena fosilnih energenata, omogućavaju uštede poželjne u razdoblju inflacije, te čuvaju okoliš. Energetska tranzicija za naše kupce je i stvar racionalne poslovne odluke koja se višestruko isplati i to u sve kraćem roku.

Vidimo velik potencijal hrvatskog i slovenskog tržišta, ponajviše u projektima sunčeve energije, ali i ostalim energetskim infrastrukturnim rješenjima. Hrvatska ima izvrsnu osunčanost. Da bi se prirodno dana solarna energija mogla koristiti nužna je infrastruktura koja će je proizvesti i distribuirati.

Ukidanje PDV-a za kućne solarne elektrane daje poticaj aktiviranju investicija u takve projekte. E.ON Hrvatska ima spremne modele, znanja i iskustva koja mogu pomoći osnaživanju kapaciteta za proizvodnju i primjenu obnovljivih izvora, koji Hrvatsku mogu vinuti u europski vrh.

New Report

Close