Pravosudni službenici čekaju službenu ponudu povišice od 12%

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2023. u 22:00
Foto: EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Ministar Malenica je pri predstavljanju zakona o plaćama rekao da predstavlja jedan od najvećih reformskih procesa u području javne uprave u posljednjih 30 godina.

Dvjestotinjak djelatnika u pravosuđu koji štrajkaju u utorak su ponovno prošli pored zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice gdje traje sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), a sindikalna povjerenica Marija Paun poručila je da će članovi odlučiti je li ponuda od 12 posto dovoljna.

“Došli smo premijeru pod prozor jer želimo dobiti ponudu. Čuli smo na televiziji nekakvu ponudu od ministra, kada ta ponuda bude službena, članovi sindikata će odlučiti o njoj”, istaknula je tijekom prosvjedne šetnje Marija Paun, sindikalna povjerenica na Općinskom građanskom sudu pri Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN).

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je u ponedjeljak navečer da se na sastanku s predstavnicima sindikata razgovaralo o 12-postotnom povećanju plaća službenika u pravosudnim tijelima s isplatom u kolovozu, uz druga najavljena povećanja, te da će im poslati službenu ponudu na koju očekuju skori odgovor, do kraja tjedna.

Premijer Andrej Plenković, govoreći o plaćama, podsjetio je da su sa sindikatima 5. lipnja dogovorili isplatu privremenog dodatka na plaću svim državnim službenicima i namještenicima u javnim službama s malim koeficijentima, a cilj je bio premostiti razdoblje do donošenja novog zakona o plaćama s obzirom na inflaciju i ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji.

“Smatram da je ovo jedinstven potez, nikad takvog nije bilo. Prepoznali smo okolnost u kojoj se zemlja nalazi, našli smo sredstva za rješenje i došli smo do rješenja u zajedničkom dijalogu”, rekao je, dodavši kako je rješenje obuhvatilo oko 89 posto zaposlenih u državnoj i javnoj službi.

Ministar Malenica je pri predstavljanju zakona o plaćama rekao da predstavlja jedan od najvećih reformskih procesa u području javne uprave u posljednjih 30 godina. Cilj je standardizirati plaće u javnom sektoru na održiv način za više od 230 tisuća službenika čija se plaća isplaćuje iz državnog proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close