Pravobraniteljica: Besplatno klizanje samo za djecu koja idu na misu je diskriminacija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. prosinac 2015. u 12:13
Arhivska fotografija: Marko Jurinec / Pixsell

Takva praksa predstavlja diskriminaciju po osnovi vjere i uvjerenja djece koja ne prakticiraju katoličke vjerske običaje, djece drugih vjeroispovijesti i djece koja nisu vjernici.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ocijenila je u četvrtak kako je odluka Grada Đakova da besplatnim ulaznicama za klizanje nagradi djecu koja redovito pohađaju katoličke mise diskriminatorno postupanje.

Pravobraniteljica smatra neprihvatljivim da grad, kao jedinica lokalne samouprave, čija je zadaća skrbiti o interesima sve djece na svome području, razlikuje djecu po vjerskoj pripadnosti i sudjelovanju u određenim vjerskim aktivnostima, te ih zbog toga nagrađuje bilo kakvom nagradom. 

Takva praksa predstavlja diskriminaciju po osnovi vjere i uvjerenja djece koja ne prakticiraju katoličke vjerske običaje, djece drugih vjeroispovijesti i djece koja nisu vjernici.

"Doznavši kako Grad Đakovo i gradsko komunalno poduzeće besplatnim ulaznicama nagrađuju djecu koja redovito dolaze na katoličke mise, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je 8. i 9. prosinca putem medija upozorila da bi takvo postupanje bilo diskriminatorno", stoji u priopćenju iz Ureda pravobraniteljice. 

Takvo upozorenje pravobraniteljica je u četvrtak uputila gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Đakova te gradskom komunalnom poduzeću Univerzal d. o. o. 

Preporučila im je da ukinu takvu odluku i praksu dovođenja u neravnopravan položaj djece po osnovi vjere i uvjerenja ili prakticiranja vjerskih običaja, kao i da svoj djeci u Đakovu omoguće ravnopravan položaj u uživanju tih usluga i pogodnosti koje im se pružaju.

Također  je podsjetila na obvezu poštovanja zabrane diskriminacije iz Zakona o suzbijanju diskriminacije, kojim je zabranjeno stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe po osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, tj. na odredbe koje postoje u hrvatskom Ustavu i Konvenciji o pravima djeteta.

Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba Protagora upozorila je u utorak da Đakovo besplatnim klizanjem nagrađuje djecu koja su redovita na misama u đakovačkoj katedrali, te je od pravobraniteljice zatražila očitovanje i obavijest o poduzetim radnjama, posebno u odnosu na njihove tvrdnje da je time prekršen Ustav.

Komentirajte prvi

New Report

Close