Prave rasprave s MMF-om tek sredinom veljače

Autor: Jadranka Dozan , 28. siječanj 2016. u 08:32
Premijer Tihomir Orešković/Goran Stanzl/PIXSELL

Khaled Sakr šef je Misije tek odnedavno, pa je ovo bio tek posjet upoznavanja.

U suradnji Vlade RH i Međunarodnog monetarnog fonda na obje su se strane nedavno dogodile kadrovske promjene. Tako je i prvi susret novog premijera Tihomira Oreškovića i novog ministra financija Zdravka Marića te guvernera HNB-a Borisa Vujčića s novim šefom Misije MMF-a za Hrvatsku Khaledom Sakrom ponajprije bio u znaku predstavljanja i preliminarnog upoznavanja s glavnim smjernicama vlade u pogledu fiskalne politike i reformi, odnosno monetarne politike središnje banke.

"Ovdje sam da čujem premijera, ministra financija i guvernera središnje banke oko njihovih ekonomskih vizija", rekao je Sakr. Ministar Marić kaže da su novom i dojučerašnjem šefu Misije (Johannesu Wiegandu) prezentirali ono što su neki dan i u Saboru. Dakle, što Vlada namjerava napraviti s ovogodišnjim proračunom te koji su joj planovi i ciljevi za iduće četiri godine. Ovom prilikom nije se govorilo ili raspravljalo o tehničkim detaljima; to će doći na red sredinom veljače kad se Sakr vraća sa svojim timom i kad će se cijeli tjedan odvijati sastanci s nizom predstavnika državnih tijela, stručnih institucija, ali i privatnog sektora.

Novi šef Misije MMF-a je uopćeno konstatirao da su reforme vrlo važne za Hrvatsku te istaknuo problem brojnih neravnoteža i visoke nezaposlenosti. S druge strane, vidi dobar potencijal za nastavak rasta izvoza. "Važno je osigurati dobar početak kako bi se osigurao održiv rast temeljen na povećanju zapošljavanja i izvoza, napominje Sakr. Kao i obično, premda se razgovaralo i o monetarnoj politici, veći naglasak je bio na fiskalnoj. Vujčić je ipak ponovio da u monetarnoj politici i regulaciji bankovnog sustava zasad nema nikakvih promjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close