Od stipendije do trajnog zaposlenja: Učenicima 1000 kuna mjesečno upišu li ovo zanimanje

Autor: Marta Duić , 04. svibanj 2021. u 15:04
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Stipendije za buduće mesare nudi i Mesna industrija Vajda Čakovec koja, kao i PPK, djeluje u sustavu Grupe Pivac.

PPK karlovačka mesna industrija predstavila je kampanju Biraj mudro, za sigurnu budućnost, koju provodi u cilju promicanja strukovnog zanimanja mesar/mesarica. Proizvodni pogoni ove tvrtke u Karlovcu obuhvaćaju površinu od čak 20.000 četvornih metara, a budući da kontinuirano šire proizvodne kapacitete, potrebe za stručnim kadrom također rastu.

Sa željom da u godinama koje dolaze obogati tim novim kvalificiranim stručnjacima, kompanija će u nadolazećoj školskoj godini s tisuću kuna mjesečno stipendirati učenike koji upišu zanimanje mesar i za pohađanje stručne prakse odaberu upravo PPK.

Foto: Mediaval

˝Zanimanje mesar ima sigurnu budućnost. S obzirom na poslovne planove PPK karlovačke mesne industrije i Grupe Pivac koji obuhvaćaju daljnje širenje, logično je da će potrebe za kvalificiranim stručnim kadrom rasti. Iako tehnologija stalno napreduje, a mi u mesoprerađivačkoj industriji taj napredak pratimo, mesari će bez ikakve sumnje i u budućnosti ostati nezamjenjiv dio proizvodnog procesa. Kako bi buduće srednjoškolce motivirali da odaberu ovo zanimanje, nudimo im novčanu stipendiju, besplatne udžbenike, plaćen rad na praksi i troškove prijevoza te druge pogodnosti. Nadamo se da će ova mjera biti kvalitetan poticaj mladima da se odluče za zanimanje mesar, omoguće si bezbrižno školovanje, ali i zaposlenje nakon završetka škole te rad u sigurnoj i stabilnoj tvrtki koja cijeni znanje i rezultate˝, poručuje Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Moderna tehnologija

Inače, stipendiranje budućih mesara PPK provodi već nekoliko godina jer su svjesni kako je nužan preduvjet uspješnog obrazovanja kvalitetna praktična nastava. Na stručnoj praksi u PPK budući mesari imaju priliku usvojiti čitav proizvodni proces, i to koristeći najmoderniju tehnologiju.

Foto: Mediaval

Školovanje mladih za ovo deficitarno i lako zapošljivo zanimanje podržala je i Karlovačka županija. ˝Želimo zadržati mlade ljude s kvalitetnim strukovnim obrazovanjem te kvalitetnim poslom, a kao jednog od kvalitetnih gospodarstvenika koji to može osigurati i omogućiti na ovom prostoru svakako vidimo PPK karlovačku mesnu industriju. Naš je cilj da u školstvu Karlovačke županije uvodimo nove programe, koji su prethodno komunicirani s gospodarstvom i usmjereni k potrebama gospodarstva na tržištu rada. Tu svakako vidimo i zanimanje mesar. Upravo je ova inicijativa tvrtke PPK na tragu naših planova i ciljeva i vrijedna je naše podrške“, kaže Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica župana Karlovačke županije.

Ulaganje u zaposlenike

Po završetku školovanja stipendisti su obvezni godinu do dvije ostati u radnom odnosu u PPK karlovačkoj mesnoj industriji, ovisno o broju godina korištenja stipendije, a nudi im se i dugoročno zaposlenje uz stimulativna primanja. „U svakom smo trenutku svjesni činjenice da za uspješne poslovne rezultate prije svega možemo zahvaliti našim djelatnicima, stručnjacima zaslužnima za vrhunsku kvalitetu naših proizvoda. U godinama pred nama nastavit ćemo jačati poziciju na domaćem i inozemnom tržištu. Pritom nam je u cilju očuvati tradiciju i kvalitetu karlovačkih mesarskih obrta te kontinuirano ulagati u naše zaposlenike jer smo svjesni da bez motiviranog i zadovoljnog radnika nema ni dugoročnog uspjeha“, zaključio je predsjednik Uprave PPK Igor Miljak.

U sklopu kampanje Biraj mudro, za sigurnu budućnost PPK je pripremio istoimenu brošuru i promotivni spot namijenjene učenicima osmih razreda pred kojima je odabir budućeg zanimanja. U planu je i Dan otvorenih vrata za učenike koji žele razgledati proizvodne pogone PPK karlovačke mesne industrije. Stipendije za buduće mesare nudi i Mesna industrija Vajda Čakovec koja, kao i PPK, djeluje u sustavu Grupe Pivac.

Komentirajte prvi

New Report

Close