PPD još u igri za Petrokemiju, čeka se zeleno svjetlo EK

Autor: Marija Brnić , 20. rujan 2016. u 22:01
PPD-ovu ponudu za preuzimanje Petrokemije država na stolu ima već pola godine/N. Ču-tuk/PIXSELL

KPMG program po mjeri Bruxellesa mora dovršiti do 20. studenoga.

U kutinskoj Petrokemiji počela je izrada novog programa restrukturiranja koji je bio uvjet za 200 milijuna kuna kredita HBOR-a, odobrenog uz državno jamstvo za namirenje glavnih vjerovnika.

Na programu rade stručnjaci KPMG-a, a prema riječima predsjednika Uprave Petrokemije Nenada Zečevića, novi program razlikovat će se od dosadašnjeg, koji je još  na snazi, jer se radi prema smjernicama Europske komisije(EK) o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama. Njima se u jedanaest točaka strogo definiraju pravila; od definiranja troška restrukturiranja i vlastitog doprinosa do jasnog određenja vlasnika oko buduće vlasničke strukture.

Dosadašnji program restrukturiranja, kojeg zbog ažuriranja Petrokemija ima već u tri varijante, predviđao je dokapitalizaciju tvrtke do 2018. s ukupno 1,6 milijardi kuna, od čega u prvom dijelu s 500 milijuna, ali se zbog slabog interesa ulagača uspjelo doći tek do 253 milijuna. Usmjerenje novog programa nije javno dostupno, no sve upućuje na to da on neće isključiti i PPD-ovu ponudu za preuzimanje, koju država kao većinski dioničar već pola godine ima na stolu.

Ministarstvo gospodarstva pismeno je, naime, zamolilo PPD da valjanost te ponude produlji do 31. prosinca. Dotad bi, prema zadanim rokovima, bio gotov i novi KPMG-ov program restrukturiranja, koji ministarstva gospodarstva i financija trebaju dobiti do 20. studenoga, a do polovice prosinca treba doći pred EK, koja u odobrenju državne potpore ima zadnju riječ. 

Komentirajte prvi

New Report

Close