Požurite, razdjelnici se mogu ugraditi još samo ovog ljeta

Autor: Agencija VLM , 14. svibanj 2014. u 14:39
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zgrade s više od 70 stanova imaju rok do kraja 2015., a ostale do kraja 2016. godine.

I dok rokovi za ugradnju razdjelnika topline, koje moraju imati stanovi u višestambenim zgradama, pušu za vratom vlasnicima stanova, Marijan Maras, pročelnik Ureda za energetiku, najavio je da će Grad subvencionirati njihovu ugradnju. Najavio je to u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna, no nije ništa precizirao. Razdjelnike topline na radijatore moraju ugraditi vlasnici stanova koji se griju na toplane ili imaju vlastite kotlovnice.

Cilj je platiti onoliko energije koliko se potroši. Ne ugrade li ih, stanarima prijeti kazna od 10 do 50 tisuća kuna. Rok za ugradnju razdjelnika u zgradama koje imaju više od 70 stanova je 31. prosinca 2015., a u zgradama s dva do 69 stanova 31. prosinca 2016. Procjena je da u Zagrebu ima oko sto tisuća stanova koji se griju na toplanu i moraju ugraditi razdjelnike. Zlatko Vlašić, vlasnik upravitelja Zapad-Stan, kaže kako upravitelji stalno organiziraju sastanke sa suvlasnicima da ih upozore na rokove. Prioritet su zgrade s više od 70 stanova.

– Veće zgrade imaju samo ovu i iduću sezonu za ugradnju. Vlasnici su dužni sami financirati ugradnju razdjelnika. Iz pričuve mogu pokriti dio ili sve troškove samo ako se svi tako dogovore. Trošak je ugradnje za dvosobni stan, koji prosječno ima šest radijatora, oko 3300 kuna – kazao je Vlašić. Odnosno, trošak ugradnje po radijatoru je od 550 do 650 kuna, što ovisi o veličini zgrade, načinu plaćanja i sposobnosti pregovaranja. Do prošle godine su vlasnicima koji su na vrijeme krenuli s ugradnjom razdjelnika na raspolaganju bila sredstva Fonda za energetsku učinkovitost. Ove godine je promijenjena praksa te se za subvencioniranje može konkurirati samo ako je njihova ugradnja dio projekta energetske obnove zgrade.

To će u praksi biti neprimjenjivo jer je za energetsku obnovu nužno imati stopostotnu suglasnost vlasnika, što je gotovo nemoguće dobiti. Joško Jakelić, voditelj GSKG-a, ističe da zakonski propisi ne obvezuju upravitelje, već vlasnike, na što su oni upozorili suvlasnike zgrada kojima upravljaju.
– Obavijestili smo ih na našoj web stranici i na uplatnicama. Njihova je volja i želja hoće li ih ugraditi, a mi im stojimo na raspolaganju. Za mjesec ćemo dana s HEP Toplinarstvom u Novom Zagrebu organizirati tribinu s predstavnicima suvlasnika na tu temu – kazao je Jakelić. Iz Grada nam nisu odgovorili detalje kada će biti raspisan natječaj, o kolikom je iznosu riječ i kolikim će udjelom sufinancirati vlasnike.

Komentari (1)
Pogledajte sve

dobro, zašto naslov glasi “Požurite, razdjelnici se mogu ugraditi još samo ovog ljeta” ako je rok za ugradnju do kraja 2015. i 2016.?!?!?! malo senzacionalizma ne škodi, zar ne?
drugo, tko zapravo treba brinuti o tome? vlasnici stanova, predstavnici suvlasnika, toplana,…? ja očito ne mogu sam ugraditi tzv. “razdjelnike”.
i tko će dati službenu informaciju o tome vlasnicima stanova i upute što da učine?
to su informacije koje bi trebale biti u ovom članku.

New Report

Close