Poznato deset finalistica izbora ‘Inženjerka godine’

Autor: Josipa Ban , 11. travanj 2024. u 11:20
FOTO: Press

Da je izbor Inženjerke godine prepoznat govori i činjenica da je na natjecanje pristiglo 70 prijava iz cijele Hrvatske iz raznih branši. Cilj izbora je motivirati mlade djevojke na inženjersku karijeru

Poznato je deset finalistica drugog izbora “Inženjerke godine” u Hrvatskoj, iznimnih žena koje svojim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu biti nadahnuće mladim generacijama djevojaka za STEM studij i zanimanja u STEM-u. Ovaj izbor, kojeg organizira Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK Kroatien) te Siemens Hrvatska kao inicijator uz partnera Mediade, pokrenut je kako bi se široj javnosti predstavile inženjerke iz poduzeća diljem Hrvatske. Cilj je inspirirati mlade djevojke za inženjersku karijeru na koju se još uvijek rjeđe odlučuju od muškaraca. Proglašenje “Inženjerke godine” bit će održano u Zagrebu 8. svibnja u  okviru Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma.

Organizatori ističu da je i ove godine odaziv bio izniman. “Pristiglo je više od 70 prijava inženjerki iz svih krajeva Hrvatske. Finalistice su inženjerke iz raznih inženjerskih branši (od elektrotehnike do građevine, geologije…), a njihovi karijerni putevi su vrlo inspirativni i raznoliki. Upravo je raznolikost bila temeljni kriterij pri odabiru finalistica te je cilj bio uključiti raznovrsne grane gospodarstva te različite profile inženjerki, kako po obrazovanju i godinama, tako i po karijernim putevima”, ističu.

U finale izbora “Inženjerka godine” ušle su:

Ivana Abramović, Projektna inženjerka razvoja proizvoda, Kraš

Lada Borovina Kovjanić, Senior Softver inženjerka, mStart plus

Vlatka Jajetić, Voditeljica Službe za obradu kibernetičkih incidenata i upravljanje sigurnošću, Carnet

Ivana Jazbec, Voditeljica projekata, Intea

Marina Medić, Projektantica elektromotora i voditeljica investicijskih projekata, Končar – MES Nives Mustapić, Voditeljica robotike, Codel

Andrea Pirša Ilić, Rukovoditeljica Centra izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju, A1

Maja Trstenjak, Voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje

Marina Vanjek, Stručnjakinja je za geološku razradu ležišta, INA

Željka Varjačić, Voditeljica projekata gradnje, Spar

Stefanie Ziska, direktorica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK), kaže da joj je drago što u Hrvatskoj drugi put održavaju ovaj izbor. Da je projekt odlično prepoznati, ističe, dokazuje visok broj prijava te potpora partnera. “Cilj izbora je dokazati da postoje inženjerke koje su izvrsne u STEM području i koje mogu biti uzor mladim djevojkama. Tako želimo osvijestiti da mlade, obrazovane žene u Hrvatskoj itekako mogu izgraditi vrhunsku karijeru i imati svijetlu budućnost”, naglašava Ziska.

Medeja Lončar, direktorica Siemensa Hrvatska, dodaje da u Siemensu iz vlastitog iskustva dobro znaju koliko je otvorenost prema jednakosti bitna za napredak. “Samo prošle godine pet od 12 najboljih inovatora u Siemensu bile su žene. Također, i istraživanja pokazuju da su upravo timovi u kojima su podjednako prisutni muškarci i žene uspješniji i inovativniji te profitabilniji. Štoviše, u Siemensu se zalažemo za ‘tehnologiju za svrhom’ vjerujući da ona predstavlja rješenje najvećih izazova našeg vremena. A za razvoj takvih inovacija trebamo sve raspoložive talente, pa žene moramo ohrabriti da svoju edukaciju i karijeru razvijaju i nastavljaju u tom smjeru”, kaže Lončar.

Organizatori naglašavaju i da u fokusu izbora nisu samo karijerna postignuća već potencijal finalistica da budu uzor i inspiracija mladim djevojkama. “Glavni motiv izbora nije natjecanje nego inspiracija i poticaj mladim generacijama da za buduću karijeru biraju inženjerske profesije kako bismo doprinijeli razvoju hrvatskog društva”, navode.

Inicijativu podržavaju tvrtke koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost ovog izbora, a to su Siemens Hrvatska, Končar, mStart plus, Harburg Freudenberger Belišće, Kraš, Nexe, Scheer Adriatic, Rimac Technology, Adecco, Coca Cola, Westin i posao hr.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Jeste vidli vi one grcke skulpture..

P.s. Nasao sam backtab, ipak sam ja mensa

 

Hyundai rulllzzzz

<p>Germany sucks</p>

New Report

Close