Poznati lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti opasni za zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2024. u 11:12
FOTO: Pixabay

Zdravstveni radnici u Hrvatskoj dobili su pismo upozorenja o riziku od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin.

Nositelji odobrenja za lijekove koji sadrže pseudoefedrin Alkaloid d.o.o., Bayer d.o.o., Pliva Hrvatska d.o.o., Reckitt Benckiser d.o.o., Krka-farma d.o.o., Bosnalijek d.d. / Bosnalijek d.o.o. i Jadran Galenski laboratorij d.d. su u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili pismo zdravstvenim radnicima o riziku od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin. Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin u Hrvatskoj su odobreni u kombinaciji s lijekovima za liječenje simptoma prehlade i gripe, poput glavobolje, febriliteta i bolova, alergijskog rinitisa (upala nosnih kanala) ili vazomotornog rinitisa (upala nosnih kanala zbog nealergijskih ili neinfektivnih uzroka), u osoba s kongestijom nosa (začepljen nos).

Sažetak

  • Zabilježeni su pojedini slučajevi sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (engl. posterior reversible encephalopathy syndrome, PRES) i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (engl. reversible cerebral vasoconstriction syndrome, RCVS) uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin.
  • Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin kontraindicirani su u bolesnika s teškom ili nekontroliranom hipertenzijom te bolesnika s teškom akutnom ili kroničnom bubrežnom bolešću ili zatajenjem bubrega, s obzirom da ta stanja povećavaju rizik od PRES-a ili RCVS-a.
  • Simptomi PRES-a i RCVS-a uključuju iznenadnu jaku glavobolju (tzv. thunderclap glavobolju), mučninu, povraćanje, smetenost, napadaje i/ili poremećaje vida.
  • Bolesnike treba savjetovati da odmah prestanu koristiti ove lijekove i potraže liječničku pomoć ako razviju simptome PRES-a ili RCVS-a.

Podsjetili su da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Komentirajte prvi

New Report

Close