Poznati ekonomski analitičar upozorava: ‘Dug je prevelik, mogao bi se dogoditi Agrokor 2’

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2019. u 09:32
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Ovo poduzeće nema dovoljno visoku profitabilnost da bi moglo nositi visinu duga, tvrdi Novotny.

Poznati ekonomski analitičar Damir Novotny u emisiji televizije N1 'Novi dan' komentirao je Agrokor koji od prvog travnja postaje Fortenova grupa.

"Agrokor je još uvijek prezadužena kompanija. Ona je insolventna i mogao bi se dogoditi novi zaplet, nakon što smo vjerovali da se dogodio rasplet. Roll up kredit treba refinancirati. Previše se vremena potrošilo, enegije i snage Uprave i Vlade da se stvori privid kako je  moguće riješiti Agrokor bez dubljih zahvata.

Ovo poduzeće nema dovoljno visoku profitabilnost da bi moglo nositi visinu duga… Osobno mislim da se trebalo drugačije napraviti. Koncept zrcalnih kompanije bio je simpatičan u jednom trenutku, ali dug je prevelik… Možda je trebalo sav dug pretvoriti u kapital, možda i se sačuvala zdravija supstanca. Mogao bi se dogoditi Agrokor 2. Prezadužena kompanija ne može izdržati te previsoke kamatne stope niti može naći nekoga tko bi mogao refinancirati taj dug po povoljnim uvjetima… Kompanija je prezadužena, nema profitabilnosti dovoljno da kompanija postane održiva", rekao je Novotny. 

Komentari (15)
Pogledajte sve

a što ako Hrvatska pošta kupi Tisak točno po onoj cijeni koja treba da slučajno Knightheadu ne propadne ulaganje?

Prvo su oni ukrali belje, a onda su njima ukrali agrokor… dogodilo se ono sto su zasluzili…njihovi glasaci su kolateralne zrtve

znaci raji su pokrali dionice a nista nisu rijesili za tvrtku. bravo plenki, stvarno je to uspjeh

Nek ga opet zrcale

New Report

Close