Poziv za energetsku obnovu kuća u lipnju, prijave krajem ljeta

Autor: Suzana Varošanec , 15. svibanj 2020. u 06:44
Kako je natječaj zadnji put bio objavljen 2015. potrebno je u obzir uzeti promjene cijena građevinskih i ostalih radova i opreme/N. Č. /PIXSELL

Za ovu mjeru u 2020. raspoloživo je 142 milijuna kuna, 20% iznosa odnosi se na ranjive skupine građana za koje je predviđeno sufinanciranje u cijelosti.

Nastavak aktivnosti na području energetske obnove obiteljskih kuća , nakon odgode zbog pandemije , ubrzava jučerašnja odluka Vlade.

U Banskim dvorima prihvaćen je Program energetske obnove obiteljskih kuća. Slijedom toga može se očekivati raspisivanje javnog poziva u lipnju, dok se početak roka za prijave najavljuje krajem ljeta kako bi građani imali vremena za pripremu dokumentacije, prema resorno ministru Predragu Štromaru. “Donošenjem ovih odluka projekt se može nesmetano odvijati neovisno o izborima”, kazao je Štromar.

Za ovu mjeru u 2020. raspoloživo je 142 milijuna kuna, 20% iznosa odnosi se na ranjive skupine građana za koje je predviđeno sufinanciranje u cijelosti.

Poziv se odnosi na sve obiteljske kuće koje su zakonito izgrađene, a sa stopom od 60% sufinanciranja za sve ostale građane.

Tako se u odnosu na njih predviđa maksimalni iznos sufinanciranja npr. fasade u iznosu od 204.000 kn. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će objaviti javni poziv u kojem će detaljno biti navedeni prihvatljivi uvjeti i dokumentacija za prijavu.

Kako je on zadnji put bio objavljen 2015. potrebno je u obzir uzeti promjene cijena građevinskih i ostalih radova i opreme vezanih uz energetsku obnovu, kako bi se definirali maksimalni iznosi opravdanih troškova koji će odgovarati tržišnim uvjetima.

U studiji “Preliminarna analiza obiteljskih kuća i cijena energetske obnove obiteljskih kuća” utvrđeno je da je cijena radova i opreme vezanih uz energetsku obnovu porasla u razdoblju 2014. do 2018. za 40 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close