Požgaj izgubio pravnu bitku protiv Hrvatskih šuma oko raspodjele drvene sirovine

Autor: Marija Brnić , 14. veljača 2024. u 07:00
Massive Panels, tvrtka Nikole Požgaja, slučaj je pokrenula još u lipnju 2021./R. Anić/PIXSELL

Visoki upravni sud dao za pravo AZTN-u koji nije ‘kaznio’ državnu tvrtku i njezinu praksu.

Poduzetnik Nikola Požgaj izgubio je spor koji je na Visokom upravnom sudu vodio protiv AZTN-a i njegove odluke iz srpnja prošle godine, kojom AZTN nije ‘kaznio’ Hrvatske šume zbog po njemu nepravilne prakse u raspodjeli drvne sirovine poduzetnicima.

Slučaj koji je Požgajeva tvrtka Massive Panels pred AZTN-om pokrenula još dvije godine ranije, u lipnju 2021., AZTN je lani zaključio konstatacijom kako su Hrvatske šume samoinicijativno predložile preuzimanje obveza kako bi se, kako je bilo navedeno u odluci, ‘otklonili mogući negativni učinci postupanja ili propuštanja postupanja na tržišno natjecanje’.

2,5

godine vodio je Požgaj na sudovima bitku u ovom slučaju

Zatvorena oba slučaja
AZTN je, ukratko, prihvatio kao dovoljne mjere koje su Hrvatske šume predložile kako bi poboljšale tržišno natjecanje u primjeni modela raspodjele trupaca po povoljnijoj cijeni i po pravilima utvrđenima tzv. Pismom razumijevanja, kojeg su tvrtke iz ove djelatnosti pri HGK sklopile s Hrvatskim šumama 2017.

U tužbi je sucima Visokog upravnog suda Požgaj spornim među ostalim naveo kako je AZTN propustio utvrditi i da između Hrvatskih šuma i kupaca postoje zaključeni okvirni ugovori na 10 godina. Požgaj je na AZTN-u, osim zbog zlouporabe vladajućeg položaja koji na tržištu imaju Hrvatske šume, vodio i zaseban postupak protiv Hrvatskih šuma i Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK, zbog sklapanja sklapanja zabranjenog sporazuma.

AZTN je oba slučaja zatvorio, prihvativši dovoljnim mjere koje su Hrvatske šume predložile. Konkretno, predloženo je da će kupcima pri dodjeli kvota na javnim natječajima primjenjivati jednake i transparentne uvjete, što će pratiti Ured uprave na temelju Programa o zaštiti tržišnog natjecanja kojeg će usvojiti, kao i da će svake godine uoči utvrđivanja kriterija za javni natječaj o uvjetima raspodjele trupaca provesti javnu raspravu.

Problematizira vođenje postupka

Među ostalim je Požgaj Visokom upravnom sudu iznio problematičnim i postupanja AZTN-a u samom vođenju postupka, tvrdeći da je povrijedio Zakon o općem upravnom postupku.

Činjenicu da predlaže takve mjere Požgaj smatra priznanjem Hrvatskih šuma da krše pravila tržišnog natjecanja. Među ostalim je Požgaj Visokom upravnom sudu iznio problematičnim i postupanja AZTN-a u samom vođenju postupka, tvrdeći da je povrijedio Zakon o općem upravnom postupku u dijelu saslušanja stranki u postupku, jer prije donošenja odluke nije bilo omogućeno usmeno saslušanje i rasprava svjedoka u ovom postupku. No, sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudac Ante Galić nakon što je dobilo odgovore AZTN-a utvrdilo je da nije bilo propusta u donošenju odluke AZTN-a.

Iscrpljene mogućnosti
“Ovime su iscrpljene mogućnosti, više nema pravnog mehanizma za ovu tužbu, a kako se u funkcioniranju modela raspodjele trupaca na žalost nije ništa promijenilo, mogli bismo svake godine pokretati takav postupak”, kratko je jučer prokomentirao Požgaj odluku suda za slučaj kojeg vodi više od dvije i pol godine.

Njegove su tvrtke i u raspodjeli sirovine za ovu godinu Hrvatske šume, kako ističe, zakinule, jer su ispunjavale uvjete za veće količine nego im je bilo odobreno, ali je, kaže, baš zahvaljujući Hrvatskim šumama više okrenut stranom tržištu, što ga čeliči i čini manje ‘uspavanim’.

Komentirajte prvi

New Report

Close