Požgaj HŠ-u nudi rješenje za zaustavljanje gašenja proizvodnje i radnih mjesta

Autor: Marija Brnić , 26. travanj 2021. u 07:32
Nikola Požgaj; Marija Vučković

Zbog predstojećih lokalnih izbora kriza oko odnosa i nabave trupaca ulazi u fazu ubrzanog rješavanja.

Prošli tjedan, buran za slučaj Požgaj, zbog kojega su iz saborskih klupa tražene i ostavke uprave Hrvatskih šuma (HŠ), završio je s dva dokumenta kojima se njegovo rješavanje može nazrijeti već ovaj tjedan.

Prvi je izvješće o dodatnoj reviziji javnog poziva Hrvatskih šuma za prodaju drvne sirovine za ovu godinu u dijelu koji se odnosi na prijavu tvrtki Požgaja iz Velikog Bukovca, a koji je na stolu trebala dobiti ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pokušali smo doznati u petak što je zaključak dokumenta koji je od Hrvatskih šuma zatražila, no do kraja radnog dana nismo dobili odgovor u Ministarstvu poljoprivrede.

Drugi je, pak, dokument uputio Hrvatskim šumama direktor Požgaja i tvrtki koje nakon više godina nisu dobile ugovor za ovogodišnju kvotu kupnje trupaca Massive Panels i Massive Lumber Nikola Požgaj, a koji iščekujući pismeni prijedlog državne tvrtke sam nudi prijedlog rješenja njihovih međusobnih odnosa.

Korektnost za budućnost

Konkretno, od Hrvatskih šuma traži da im se odobri iste količine sirovine kao u prošloj 2020., uz dodatak novog kupca iz sustava Požgaja tvrtke Massive Furniture, s tim da će se, popravi li narušene odnose i povjerenje, ugovoriti i model rješavanja financijskih odnosa.

Požgaj je voljan sve buduće isporuke plaćati avansno, prije same isporuke robe. Time žele, kaže Požgaj, dati sigurnost Hrvatskim šumama u korektnost budućih odnosa, a za dospjeli dug nakon 28. siječnja od 14 milijuna kuna traže ugovaranje obročne otplate u naredna 24 mjeseca.

Takav model, smatra Požgaj, omogućio bi zaustavljanje otpuštanja i zatvaranja dviju tvornica, što su već započeli u sklopu procesa restrukturiranja kojim bi osigurali održivost poslovanja preostalog dijela grupacije.

140

radnih mjesta moglo bi se očuvati ostvari li se scenarij koji je ponudio Požgaj

Ukupno je tim programom predviđeno gašenje 288 radnih mjesta, i to pogona za proizvodnju namještaja u Donjem Miholjcu i drvenih kuća u Otočcu, a nastavak isporuke sirovine, kako ističe, omogućio bi i ponovno pokretanje pilanskih postrojenja.

Ostvari li se takav scenarij Požgaj procjenjuje da će se trenutačno zaustaviti provedba otkaza koji su u tijeku i očuvati oko 140 radnih mjesta, uz mogući povratak dijela onih koji su u proteklih mjesec-dva otišli na burzu.

Nije tajna da je osim njega nezadovoljnih suradnjom s Hrvatskim šumama i među drugim gospodarstvenicima, poglavito proizvođačima namještaja i proizvoda veće dodane vrijednosti, no većina se ne usudi ulaziti u otvoreni rat i prihvaćaju pravila koja postavlja državni monopolist u raspodjeli drvne sirovine.

Do ove godine Požgajeve tvrtke bile su jedan od najvećih kupaca trupaca, no zadnjih godina, otkada je na čelu Uprave HŠ-a Krunoslav Jakupčić, stvari su se, kako kaže, zakomplicirale.

Smatrajući da je zakinut dodijeljenom kvotom Požgaj je protiv Hrvatskih šuma ušao u pravni spor, no kaže da ti postupci ne bi trebali biti razlog za potpunu obustavu daljnje prodaje trupaca.

Dodatno je sporan argument kojim se opravdava takvu odluku, a to je da njegove tvrtke, s kojima su Hrvatske šume godinama surađivale, više ne zadovoljavaju uvjete jer nemaju potrebnu tehnologiju.

Kandidat Filipović šef NO-a

Požgaj, koji je prošli tjedan odbio poziv Hrvatskih šuma za dolazak na sastanak o potencijalnim rješenjima, te je zbog loših iskustava iz prethodnog razdoblja zatražio daljnju komunikaciju pismenim putem, sad iščekuje iz državne tvrtke odgovor na svoj prijedlog.

Zasad iz redova vladajuće opcije i od ministrice Vučković, koja kao odgovorna osoba za ovaj resor čini i skupštinu Hrvatskih šuma, nema komentara na zahtjev koalicijskog partnera Reformista za smjenom Uprave ove državne tvrtke.

Slučaj Požgaj, inače, nije prvi koji se pokušava riješiti putem medija, zbog nezadovoljstva poduzetnika odnosom Hrvatskih šuma i odobrenom količinom koju mogu kroz model povoljnije cijene kupiti, a koje uvijek ima manje od interesa kupaca.

No, ovaj slučaj koji je postao politički možda sad ipak ulazi u fazu kad će se nastojati problem odnosa i sporova maknuti iz fokusa javnosti.

Vladajućima ne ide na ruku pred predstojeće, za njih važne lokalne političke izbore, da ovakav problem bude u medijskoj žiži, pogotovo što svaka neugodna vijest može biti opterećujuća, i to ne samo u područjima u kojima se gase radna mjesta u Požgajevim tvornicama, a na kojima je nezaposlenima teško naći nove poslodavce.

Slučaj je, naime, važan i za zagrebačke izbore, s obzirom na to da je kandidat HDZ-a za mjesto gradonačelnika Davor Filipović predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma.

Komentirajte prvi

New Report

Close