FOTO: Povratak na turističku kartu Hrvatske

Autor: Suzana Varošanec , 22. srpanj 2019. u 22:00
Matija Gubec je u samo 4 godine postao drugi najpopunjeniji hotel u županiji, a u prvoj polovici 2019. bilježe rast od 6,5%

Poštekova ponuda izabrana je kao najpovoljnija, s naknadom od 25.000 kuna mjesečno za najam hotela.

Nova stečajna uspješnica, s naglaskom na očuvanje djelatnosti, vezuje se uz stečajnog dužnika hotelsko turističko društvo HTP Matija Gubec iz Stubičkih Toplica.

Javno-ovršna dražba hotela i ostalih nekretnina koje su prodane u prvom krugu i to što je rijedak slučaj za 2/3 procijenjene vrijednosti, dobila je točku na 'i' kroz predaju u posjed novome vlasniku, a posrijedi je nekadašnji generalni direktor ove kompanije Zdenko Poštek. I dok se za njegova mandata s kraja prošlog tisućljeća medijski zabilježilo da se našao pod teretom izvjesnih optužbi (zbog navodnog prisvajanja nekoliko milijuna kuna) doznaje se da je pravomoćno oslobođen svih tužbenih navoda, kao i da ponovo vodi hotelski biznis koji tijekom zadnje četiri godine – cvjeta, pa su postali najveći lokalni poslodavac. 

Na javnom natječaju stečajnog dužnika u konkurenciji s nekoliko ponuditelja Poštekova ponuda izabrana je kao najpovoljnija, s naknadom od 25.000 kn mjesečno plus PDV za najam hotela preko njegove tvrtke Terme Stubaki, koji je ovih dana prestao jer je imovina kupljena. U međuvremenu je u poslovanju hotela ostvarena poslovna renesansa, pa bilježe povratak na kartu hrvatskog kontinentalnog turizma kao i šire. Potvrdio nam je to, otkrivajući poslovne planove Filip Poštek, sin navedenog investitora, ujedno direktor marketinga Hotela Matija Gubec ali i općinski vijećnik Općinskog vijeća Općine Stubičke Toplice te predsjednik radnog tijela za turizam i promidžbu općine. 

"Od ukupnog broja ostvarenih noćenja u Krapinsko-zagorskoj županiji, hotel Matija Gubec je u samo četiri godine uspio postati drugi najpopunjeniji hotel u KZŽ (prve su Terme Tuhelj), a u prvoj polovici ove godine bilježimo rast od 6,5 posto. Naši gosti pretežito su stranci – 56%, s tim da Slovenija prednjači, a slijede gosti iz Poljske i Njemačke", kaže Filip Poštek. 

"Ukoliko se planovi nastave razvijati u željenom pravcu, krajem kolovoza trebala bi krenuti rekonstrukcija smještajnih kapaciteta, a morat ćemo je provesti u fazama s obzirom na vrlo dobru popunjenost hotela, koja je dakako 'slatka briga', ali u ovom slučaju predstavlja i mali problem. U planu je i proširenje bazenskog dijela u vidu dva nova vanjska bazena koji su trenutno u fazi projektiranja. Paralelno s time, na proljeće počet će radovi na restoranu Slamnati krovovi, za koji smo trenutno u fazi izrade troškovnika te prikupljanja ponuda", kaže naš sugovornik. 

Procjenjuje se da bi investicija u prvoj fazi iznosila oko milijun eura, a planiraju je isfinancirati kombinacijom novca iz EU fondova te kreditom i vlastitim sredstvima. "Stubičke Toplice unazad 4 godine, od ponovnog otvaranja hotela pod našim vodstvom, te jednog drugačijeg pristupa turizmu na lokalnoj razini, vratile su se na turističku kartu Hrvatske, ali i ovog dijela Europe. Potvrdu tome vidimo kroz rast broja dolazaka i noćenja unazad 4 godine (rast od preko 40 000 noćenja), značajan porast poreza na potrošnju i prihoda lokalnoj TZ u vidu boravišne pristojbe, te dakako razvoju i stvaranju novih kulturno-zabavnih manifestacija koje čine kvalitetan turistički sadržaj i proizvod a baziraju se na ekonimiji doživljaja. Imamo manjak kapaciteta u odnosu na potražnju, no loše stanje na tržištu rada jedan je od razloga zašto ne idemo odmah u širenje, nego smo se prvo odlučili za dizanje kvalitete i razine postojećih kapaciteta.

Županija bilježi turistički rast po svim pokazateljima, ali bez novih kapaciteta je također limitirana. Bez privatnog kapitala i privlačenja investicija neće biti daljnjeg rasta", navodi naš sugovornik. Danas zapošljavaju oko 80 radnika, među kojima i dio bivših sentimentalno povezanih s hotelom, koji su doznajemo oduševljeni što ponovo radi kao u najbolje dane, a imaju potrebe za još 10-ak novih. Procjenjujući učinak kupoprodaje na tijek stečaja, stečajni upravitelj Marinko Paić navodi da bi se krajem godine, nakon unovčenja pokretnina, postupak mogao zaključiti.

Paić je poznat i kao stečajni rekorder, s iskustvom koje je stekao u 25 godina prakse vođenja stečajeva, pa prema njegovim riječima, bivši djelatnici mogu očekivati da će bi im novac uskoro mogao sjesti na račune iz isplaćene kupovnine. 

"Predložit ću namirenje tražbina bivših radnika Trgovačkom sudu u Zagrebu gdje se stečaj vodi od 2014. Raduje me što mogu reći da će se oni naplatiti u 100%-tnom iznosu, najvjerojatnije u rujnu. Međutim, to se ne odnosi na vjerovnike drugog višeg isplatnog reda, među kojima je najveći (oko 90%) upravo investitor koji je kupio HTP Matija Gubec", kaže Paić dodajući da postoji i pravni spor na Općinskom sudu u Zlataru gdje je osporeno prijavljeno potraživanje od strane ovog vjerovnika u iznosu od 15 mil. kn, a za što su pak rezervirana sredstva. Stoga Paić zaključuje kako treba vidjeti ima li smisla voditi parnicu, ili bi je trebalo povući, tako da svaka strana snosi nastale troškove i okončati je kompromisom.

Komentirajte prvi

New Report

Close