Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmatra slučaj Josipovića možda u petak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. veljača 2014. u 15:13
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Povjerenstvo je postupak pokrenulo radi utvrđivanja je li se Šegon u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković rekla je danas da bi to Povjerenstvo u petak moglo razmatrati mogući sukob interesa predsjednika Republike Ive Josipovića dok će o slučaju bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona odluku donijeti idući tjedan.

"Ako sve ovog tjedna bude išlo po planu i s obzirom na naše druge obaveze moguće je da će se o predmetu vezanom uz predsjednika Josipovića raspravljati u petak", kazala je Orešković novinarima prije početka edukacije dužnosnika Grada Zagreba i Zagrebačke županije o pitanjima sukoba interesa i podnošenja izvješća o imovinskom stanju u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u siječnju je izvijestilo kako će provjeriti medijske informacije o mogućem sukobu interesa predsjednika Josipovića, kojega je bez naknade operirao estetski kirurg iz Njemačke. "Povjerenstvo će u okviru svojih nadležnosti provjeriti objavljene podatke te po potrebi zatražiti službena očitovanja i pojašnjenja nadležnih tijela i osoba. Ukoliko na temelju novih informacija i okolnosti Povjerenstvo stekne saznanja o mogućem sukobu interesa dužnosnika, odnosno mogućoj povredi Zakona o sprječavanju sukoba interesa, o tome će se raspravljati na javnoj sjednici Povjerenstva", priopćilo je tada Povjerenstvo.

Josipović je u siječnju operiran u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru, gdje mu je rekonstruiran očni kapak. Operirao ga je Milomir Ninković, jedan od najboljih europskih plastičnih kirurga, koji je ujedno i Josipovićev prijatelj, i to bez naknade, zbog čega se postavilo pitanje je li Josipović time ušao u sukob interesa. Po zakonu o sprječavanju sukoba interesa, državni dužnosnik ne smije primiti dar u novcu, stvari i usluge vrjednije od 500 kuna koje ga mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju.

"Drago mi je da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obraditi cijeli predmet i mnoge će stvari nakon toga izgledati drugačije nego što su izgledale u nekim medijima", rekao je Josipović kada se pokrenulo to pitanje.

Upitana kada će Povjerenstvo odlučivati o sukobu interesa bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona, Orešković je rekla da će to vrlo vjerojatno biti idući tjedan. Povjerenstvo je prošli mjesec postupak protiv bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona.

Povjerenstvo je postupak pokrenulo radi utvrđivanja je li se Šegon u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa, po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012. Predsjednica povjerenstva rekla je kako je odluka o postupku donesena radi utvrđivanja je li Šegon pri sklapanju ugovora o kreditu svoj privatni interes stavio iznad javnoga.

Komentirajte prvi

New Report

Close