Povjerenica Adriadiesela će s Upravom tražiti novog strateškog partnera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. srpanj 2014. u 14:32
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Porezna uprava i Karlovačka banka odblokirale su račun i pokazale da imaju volju pomoći tvrtki.

Pokrenuta je predstečajna nagodba nad karlovačkom tvrtkom Adriadiesel, koju će po odluci suda provoditi povjerenica Marija Smičiklas iz Karlovca. Podsjetimo, Uprava tvrtke je 1. srpnja predala zahtjev za predstečajnu nagodbu, dok je Sinidkat metalaca Hrvatske predložio stečaj jer je račun bio u blokadi.

Ostalo tek 190 radnika

– Porezna uprava i Karlovačka banka odblokirale su račun tvrtke kako bi se mogla provesti predstečajna nagodba. Naime, banka niti Porezna nisu se time naplatile, dakle ta nam deblokada pokazuje da još postoji dobra volja, te interes da se nađe strateški partner, odnosno da se osiguraju poslovi kako bi Adriadiesel mogao nastaviti raditi.

Koliko znam, ponuda Karlovačke banke za kreditom, te partner iz Rusije i dalje su opcija koja može biti spasonosna za tvrtku, a pregovara se i s Uljanikom, kao suvlasnikom, oko mogućih poslova – kazao je Vlatko Benković, predsjednik Radničkog vijeća tvrtke.

Radnika je u tvrtki sve manje. Od kada su prije dva tjedna stupili u štrajk zbog neisplate gotovo šest plaća, te nepostojanja poslova i planova kako se izvući iz situacije, te kada je račun tvrtke navodno bio blokiran na oko tri milijuna kuna, po mišljenju sindikata, tvrtku je napustilo dvadesetak radnika, pa ih je sada kod kuće na čekanju 190.

Samo neki, po dogovoru, dolaze u krug tvornice na dežurstva tijekom štrajka.

Barem primanja s burze

– Radnici odlaze, nalaze nove poslove ili idu na burzu, jer tamo mogu dobiti barem neke naknade kako bi mogli preživljavati. Na posao bismo se vratili kada bi se radnicima isplatile barem neke od plaća. Zadnje su dobili tek polovicu za siječanj – dodao je Benković.

Vjeruje da Adriadiesel može imati posla u budućnosti, jer da tržište postoji, stoga mu je nejasna nezainteresiranost države, koja je vlasnik 32 posto Adriadiesela, za budućnost tvrtke, ali i radnike. Direktor Vladimir Hristov dopisom je nedavno poručio da bi stečaj uništio sve šanse za pronalazak strateškog partnera.

Komentirajte prvi

New Report

Close