‘Povijesne priče mogu se aktualizirati u svrhu turizma’

Autor: Marta Duić , 11. listopad 2019. u 15:06
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

˝Sve legende nastaju od komadića povijesti, samo te dijelove treba složiti u cjelinu.˝

U Hotelu Le Meridian Lav Split otvorena je druga međunarodna konferencija Kralj Artur i Lucije Artorije Kast u Podstrani- od antičkih tragova do turističke ikone. Kako nam otkriva tajnik ogranka Matica Hrvatska Podstrana, cilj konferencije je se pokazati kako iskoristiti potencijal povijesne priče i naznaka da je Lucije Artorije Kast, vojni zapovjednik dio života proveo upravo u Podstrani. Kako tvrdi, povijesne priče mogu se aktualizirati u svrhu turizma, a Lucije Artorije Kast je nakon svoje vojne karijere došao i u Podstrani imao vilu i mauzolej. Ovogodišnjom konferencijom te novim dokazima, iskustvima i primjerima dobre prakse koja će kroz predavanja iznijeti inozemni stručnjaci pokazat će se kako iskoristiti maksimum potencijala kulturnog turizma.

˝Sve legende nastaju od komadića povijesti, samo te dijelove treba složiti u cjelinu. Nama je u pričanju ove naše pomogao John Matthews koji je pobornik veze Artorija i kralja Artura i udruga Artorius koja od 2012. godine radi na promociji te priče te okuplja i koordinira. Želimo ostaviti trag iza sebe i dajemo bazu općini, županiji i turističkim djelatnicima koja im može itekako koristiti u izgradnji turističkog imidža˝, kaže Dario Radović, predsjednik ogranka Matica Hrvatska Podstrana.

Akademik Nenad Cambi istaknuo je na predavanju i značaj Julija Azonija i natpisa koji je uzidan u ogradu blizu crkvice Svetog Martina u kojoj je pronađena nadgrobna stela Lucija Artorija Kasta. ˝Paradigma turizma se izmijenila, Split više nije samo tranzitni grad i mnogi turisti u Split dolaze ciljano zbog kulturnog značaja i kulturnih spomenika, a tu tendenciju danas imate svugdje. Sve više turista s istoka obilazi baš UNESCO-ve lokacije i cijene baštinu. U pitanju je oblik turizma koji uz primjerenu, nefalsificiranu povijesnu priču, i to ne legendu nego onu temeljenu na činjenicama može pomoći razvoju destinacije˝, zaključuje Cambi.

Komentirajte prvi

New Report

Close