Povećanjem otkupne cijene potiču održivu proizvodnju

Autor: Darko Bičak , 12. rujan 2021. u 22:00
Hrvatski duhani započeli s otkupom ovogodišnje berbe duhana u Kutjevu i Virovitici/PD

Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj.

Hrvatski duhani su započeli s otkupom ovogodišnje berbe duhana, a stanje uroda na polju je, unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, obećavajuće i očekuju se dobri rezultati i solidni prinosi, poručuju iz te tvrtke. Otkup je organiziran na dvije lokacije, u Virovitici i Kutjevu.

Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, s kontinuiranim rastom otkupne cijene – za 3. klasu je u tri godine porasla 11%. Ove godine su Hrvatski duhani ponovno povećali otkupne cijene za duhan tipa svijetla Virginija, i to za prve tri otkupne klase.

U prvoj i drugoj otkupnoj klasi povećanje otkupne cijene ove godine iznosi 5 lipa, odnosno 10 lipa po kilogramu duhana, dok je povećanje u trećoj otkupnoj klasi, na koju otpada najveći volumen proizvodnje, 40 lipa po kilogramu duhana, čime, kako navode, Hrvatski duhani dodatno potiču održivost proizvodnje duhana.

Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana, tvrtke u sustavu multinacionalnog BAT-a, ističe da natoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, mogu biti zadovoljni da su zajedničkim naporima i aktivnostima u polju uspjeli napraviti maksimalno kvalitetan rezultat.

Najavljuje nastavak investicija u proizvodnju duhana i proizvođače te su, navodi, spremni podržati povećanje proizvodnje duhana u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close