Potvrdila Porezna uprava: Na jeftine pakete iz Kine obračunavat će se PDV

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2020. u 12:10
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

O poskupljenjima pošiljaka iz trećih zemalja govori se već neko vrijeme

Od sljedećeg ljeta, točnije od 1. srpnja 2021. za svaku pošiljku naručenu iz trećih zemalja – uključujući i Kinu, bit će potrebno platiti porez na dodanu vrijednost od 25 posto. Trenutačno su u Hrvatskoj male pošiljke čija je vrijednost manja od 22 eura oslobođene od plaćanja PDV-a, no za manje od godinu dana na takve pošiljke bit će potrebno platiti PDV i carinu pa će i mali, tj. jeftiniji paketi koji se naručuju iz Kine poskupjeti 25 posto.

O poskupljenjima pošiljaka iz trećih zemalja govori se već neko vrijeme, a jučer su to iz Ministarstva financija i Porezne uprave i službeno potvrdili novinarima Buga koji su im poslali upit. Među inim, u odgovoru koji je poslan Bugu stoji: Usklađenje s navedenim direktivama imat će učinak od 1. srpnja 2021. godine, s ciljem pojednostavnjenja određenih pravila u vezi s isporukom usluga i prodajom dobara na daljinu te osiguravanja ravnopravnih uvjeta poslovanja poreznim obveznicima iz Europske unije u odnosu na porezne obveznike iz trećih zemalja, obzirom da se ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a za male pošiljke uvezene u Europsku uniju čija je vrijednost manja od 22 eura.

Od sljedećeg ljeta tako ćemo na pakete poslane iz Kine i trećih zemalja u vrijednosti manjoj od 22 eura (160 kuna) plaćati PDV od 25 posto koji će biti zaračunat izravno prodavatelju robe, a na Bugu kažu ako ćemo tako izbjeći dugotrajni postupak carinjenja i sve troškove povezane uz taj postupak.

Komentari (4)
Pogledajte sve

To je valjda jedina svrha EU, da štiti preskupe i tehnološki zaostale njemačke proizvode. Proizvodnja u nenjemačkim zemljama se sustavno guši, a sama njemačka proizvodnja sve je nekonkurentniija, a u patuljastim zemljama guraju se kvislinške vlade, koje se bave poreznim guljenjem građana, uništavanjem svake perspektive i standarda, i stvaranjem plodne baze za berače jagoda, noćne čuvare i spremačice. Ni Hitler to nije tako temeljito razradio kao Merkel.

Da je EU država s kvalitetnim i konkurentnim proizvodima, nebi se bojali malih proizvoda iz Kine do 20 eura vrijednosti.

Baš tako

lopovska EU! sad će klincima koji si naruče nekakve sitnice preko neta oderati +25%!!!

New Report

Close